A XXI. században az adatok, az információ a legnagyobb kincs, nem csoda, hogy megpróbálunk rá vigyázni, ahogy csak tőlünk telik. Ahol csak lehet, hamis adatokkal regisztrálunk, ezeket is minimalista módon adjuk meg, mégis tudnunk kell, ami egyszer az internetre felkerült, az ott is marad.

Legféltettebb kincsét szerezte meg sokmillió felhasználónak az a hacker, aki feltörte a Sony online játékhálózatát. Az adatok között még akár bankkártya információk is lehettek. A cég e hét kedden jelentette be a nyilvánosságnak, hogy PlayStation hálózatát feltörték – valószínűleg április 19-én(!) -, így körülbelül 75 millió ügyfél személyes adata (felhasználónév, jelszó, születési dátum hitelkártya adatok) kerülhetett illetéktelen kezekbe.

A bankkártya adatokkal kapcsolatban azt nyilatkozta a Sony, hogy ezekhez való lehetséges hozzáférésről nem tudnak biztosat, de valószínűnek tartják. Valamint megkérték ügyfeleiket, legyenek óvatosak (miután már regisztráltak egy céghez, ahonnan ellopták az adataikat?) és ellenőrizzék bankszámlájukat. A figyelmeztetés kiterjedt a cég Qriocity felhasználóira is, melyen zene és videótartalmakat értékesítenek a regisztráltaknak.

Az elkövető személyét homály fedi, csupán találgatások vannak. Egyesek azt feltételezik, hogy az illetéktelen behatolás bosszú volt azért, amiért a Sony perbe fogta George Francis Hotz-ot (aka GeoHot) – azt a hackert, aki feltörte a PlayStation 3 védelmét, illetve korábban az Apple iPhone védelmét is sikeresen kijátszotta. GeoHot és a Sony egyébként az elmúlt hetekben jutottak megegyezésre a perben.

A Sony összesen 77 millió regisztrált  – főleg európai és Egyesült Államokbeli – felhasználóval rendelkezett, akik díjfizetés ellenében vehettek részt játékokban valamint juthattak hozzá filmekhez, zenékhez. Becslések szerint ezek a felhasználók évi mintegy 500 millió dollárral gazdagították a céget. Mondhatnánk, szégyen, hogy ekkora bevételből láthatóan kis összeget fordítottak a biztonságra, de van egy olyan gyanúm, hogy itt sem feltétlenül ezen múlt a dolog.

Ha az smsreges, acclopó, vásárolt emaillistára spammelő oldalakra gondolunk, egyből tudjuk, hogy nem adunk meg valós adatokat magunkról olyan regisztrálásnál, amely ezeket a mocskokat érdekelheti. Egy Sony esetében, amikor legális úton szeretnénk hozzájutni a szórakozáshoz, egy bizonyos összeg befizetése mellett valószínűleg sokan valódi adataikat adják meg. Hiszen könnyen ellenőrizhető, hogy az xxxx kártyaszámú hitelkártya tulajdonosa nem Virág Béla, így aztán kénytelen kelletlen kiszolgáltatjuk magunkat. Persze mindenféle netes vásárlás esetén is kockáztatunk, mégis arra a következtetésre jutok, hogy a legális út nem feltétlenül okoz maradéktalan örömet és nyugalmat, míg az illegalitásban megvan az a pozitívum, hogy a saját adataimmal is csalhatok.

A Sonynak mindenestre drukkolunk, hogy minél előbb újraindítsák a szolgáltatást, ami szerintük még egy hét biztosan lesz. A felhasználókat pedig óvatosságra inteném, és egészséges bizalmatlanságra, ami talán segít a kikerülhető helyzetekben.