Előre szólunk, a sztori nem annyira bonyolult, mint a cím, a Google-nek mégis sikerült bakot lőnie, nem is kicsit, hanem inkább nagyot. A keresőóriás ugyanis tévesen távolította el saját indexeléséből a Rojadirecta oldal – tartalék – domainjét. A panasz küldője, a Major League Baseball, természetesen üdvözölte a – téves – eredményt.

Kezdjük az elején. Adott egy Spanyolországban teljesen legálisan működő oldal, ami sportközvetítéseket juttat el a felhasználókhoz. Az oldal .com-os domainjét még februárban lefoglalták, vagy elvették, ahogy jobban tetszik, így áttértek a spanyol domain-re.

Ezen a héten aztán ismét problémába futott az oldal. Egy DMCA bejelentés nyomán – amit az MLB – küldött, a Google eltávolította a keresési találatok közül a site-tal kapcsolatos találatokat. Természetesen már azon is lehetne vitatkozni, hogy egy oldal, amely csak linkeket tartalmaz, miért sért szerzői jogokat, ennél sokkal nagyobb hibát követett el mind a bejelentő, mind pedig a kereső óriás.

rojad_fail

Nem a címzett az egyetlen hibás dolog a panaszban

Elsősorban a DMCA eltávolítási kérés nem a Google kereső részlegnek lett címezve, hanem a Google Adsense-nek. Másodszorra pedig az MLB egy szóval sem kérte a cégtől, hogy vegye ki a keresési találatok közül az oldalt, hanem azt szerette volna, ha az Adsense programból távolítják el az oldalt, magyarán, ne tudja használni a Google hirdetési rendszerét. Ez volt a második nagy hiba, ugyanis a Rojadirecta egyáltalán nem használ Adsense-t, egy egyszerű iframe hirdetést néztek annak az MLB-nél félre.

roja_google_2

Eltűnt a spanyol domain

Ha még a Google keresési osztálynak szólt volna a panasz, akkor sem kellett volna semmit tennie a keresőnek, ugyanis a panasznak tartalmaznia kellett volna konkrét példát a “jogsértésre”, így tehát formailag sem volt elfogadható a benyújtott irat.

roja_google

400 találat eltávolítva

Nem ez az első ilyen “hibája” a keresőóriásnak, 2 évvel ezelőtt a The Pirate Bay oldala került ki az indexből, de később gyorsan korrigálták a hibát. Érdeklődve várjuk, hogy vajon mennyi idő alatt hozzák ezt helyre, illetve mivel magyarázzák – ha persze megpróbálnák megmagyarázni a hibát.

(via torrentfreak)