A Majomparádé torrentoldal létrehozójának és üzemeltetőjének Sárváron tárgyalták a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogsértését. A tárgyaláson a négyből három vádlott jelent meg és ismertették a szerzői jogi szakértői véleményt. – írja a nyugat.hu és 112press.hu.

A vádiratban a négy vádlott közül három esetén szerzői jog védelem alatt álló filmek megosztása (úgynevezett “torrent” technológiával), a jogtulajdonosok engedélye, és jogdíj megfizetése nélkül volt a vád. Az elsőrendű vádlott esetén még hozzájött ehhez a weboldal üzemeltetése.

A feltöltések száma így oszlott el:

  • az I. rendű vádlott 393 db
  • a II. rendű vádlott 844 db
  • a III. rendű vádlott 738 db
  • a IV. rendű vádlott pedig 1466 db

szerzői jogi védelem alatt álló filmművészeti alkotást osztott meg.

A vádlottak által nyilvánosság számára lehívásra hozzáférhetővé tett szerzői művek filmalkotásnak minősülnek, melyeket a vádlottak a jogosultak engedélye és díjfizetés nélkül, ezáltal jogosulatlanul használták fel. A vádlottak a szerzőktől engedéllyel nem rendelkeztek, hogy műveiket akár többszörözzék, akár bármilyen formában terjesszék, így a szerzőknek ezen jogait megsértették, és nekik vagyoni hátrányt okoztak. – Szombathelyi Törvényszék

A tárgyaláson ismertettek egy okiratot, amelyet az I. rendű vádlott ügyvédje nyújtott be. Az iratot dr. M. P. egyetemi docens készítette, aki Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja, ezen a tárgyaláson tanúként szerepel. A tárgyalás folyamán az ügyvédek jelezték, hogy nem bizonyított, hogy a majomparade.net-re feltöltött filmalkotások oltalom alatt álltak, vagy állnak.

A II. rendű vádlott ügyvédje megemlítette, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az ügyben informatikai igazságügyi szakértőt is meghallgassanak.

Az ügyben előrelépés nem történt, tanúként beidézték dr. M.P. egyetemi docenst, a tárgyalást május 4-re halasztották. A Majomparádé oldala más címen, de jelenleg is elérhető, és működik.

Forrás: www.nyugat.hu, 112press.hu