A BBC-t költségcsökkentésre fogta a kormány, amelynek hatására több száz dolgozójától kénytelen megválni. Ezen felül több mint 170 weboldalát kell bezárni. Hogy jön képbe a BitTorrent? Úgy, hogy egy felhasználó megmutatta, mennyire hatékony és olcsó megoldás lehet a p2p arra, hogy valami értékeset megmentsünk.


anonymous

A névtelenségbe burkolózó torrentező fogta a 170 weboldal anyagát, összecsomagolta, és egyetlen torrent fájlt készített belőle. Azért, hogy valahonnan tudja is seedelni a torrentet, bérelt egy VPS-t, havi 4 dollárért.

A torrentező létrehozott egy egyszerű weboldalt is, ahol a látogatók tájékozódhatnak az esetről, hogy a BBC kénytelen 360 embertől megválni, és 170 weboldalát leépíteni 25 százalékos költségcsökkentés miatt.  Mielőtt a BBC végleg törölné a weboldakat, emberünk bérelt 3.99 dollárét egy “low end box”-ot, és elkezdte feltérképezni, és lemirrorozni a BBC oldalait. Kevesebb mint 24 óra alatt végzett a dologgal.

bbc

Részlet a torrent tartalmából

A weboldalak tartalmát összetömörítette – külön-külön -, így lett az egész körülbelül 2 GB, majd készített belőle egy torrentfájlt, amit így már bárki letölthet és seedelhet. A felhasználó arra kéri a látogatókat, hogy ha lehetőségük van, töltsék le a torrentfájlt és seedeljék, segítve ezzel őt.

A pofonegyszerű weboldalt itt találjátok: http://178.63.252.42/

A torrentfájlt pedig innen tudjátok letölteni: http://178.63.252.42/bbc.closing.sites.archive.torrent