Eddig a spanyol internetezők és torrentoldalak viszonylagos nyugalomban nézték azt, ahogy Európa más országaiban – leginkább Franciaországban – szinte üldözik a torrentezőket. Ennek vetett véget a parlament a napokban egy huszárvágással.

Tavaly még arról tudtunk beszámolni, hogy a spanyol bíróság a letöltők javára döntött egy peres ügyben, és sem az oldalt, sem annak adminisztrátorait nem marasztalta el. Már 2009-ben elutasított egy beadványt, miszerint P2P hálózatok, mint egyszerű adatátviteli csatornák törvényesen működnek. A lezárt eljárásban végül a bíró kimondta, hogy ha valaki jogvédett tartalmakhoz vezető linkeket vagy a linkek listáját teszi elérhetővé, még nem azonos azzal, hogy ezeket a tartalmakat kínálja a felhasználóknak.

warez

Akkor úgy tűnt, ha egy oldal tisztán, “támogatás” és bannerek nélkül működik önerőből, az nyugodtan működhet spanyol földön. Idén azonban jelentős fordulat következett be a spanyol törvényhozásban, annak következtében, hogy heves viták és hosszas huzakodás után a parlament elfogadott egy törvényt, amely alapján a jogvédő szervezeteknek sokkal könnyebb dolguk van, ha fel akarnak számolni egy P2P oldalt.

Az új jogszabály értelmében ugyanis a hatóságok lekapcsolhatnak minden olyan oldalt, ami illegális forrásból származó tartalom elérését segíti elő, akár csak egy elérési link megosztása által is. Nem nehéz kitalálni, hogy innentől az eDonkey és bittorrent oldalak is, amelyek csak olyan fájlokat tartalmaznak, amelyek a megosztott tartalomra linkelnek, könnyen illegálisnak állíthatóak be.

A törvény alapján a bejelentéseket egy bizottság vizsgálja meg, aki ezek után – csak – ajánlást nyújthat be a bíróságra. A bírói határozat után azonban rövidesen lefoglalható bármilyen, Spanyolországban üzemeltetett szerver.

Kíváncsi vagyok, vajon a törvény hogyan jár majd el az internetes keresőkkel, akik ugyanúgy linkelnek “szerzői jogok” által védett tartalomra.

(via HENT)