Elindult az első olyan torrent kereső, amely nem a trackeren található torrentek között keres, hanem a BitTorrent DHT hálózatán fellelhető fájlok között. Az oldalt több nemzetközi hírportál is a BitTorrent világ új nemzedékének hírnökének tekintik. Annyi biztos, hogy ez egy újabb lépés abba az irányba, hogy a p2p hálózatok egyre inkább decentralizáltak lesznek.

Nézzük, hogyan működik a BTDigg rendszere. A DHT, avagy trackerless torrenteket a legtöbb népszerű BitTorrent kliens támogatja. A DHT rendszer biztosítja azt, hogy  azokat a peereket megtalálja, amelyek ugyanazokat a fájlokat töltik, amiket mi, mindezt teszi anélkül, hogy bármilyen BitTorrent trackerrel kommunikálna.

btdigg

A DHT egyébként a legtöbb népszerű kliensben alapértelmezetten támogatott, mint például a Vuze (volt Azerues) vagy az uTorrent. Amikor a felhasználók futtatják a torrentkliensüket, és olyan torrenteket töltenek, amelyekben a DHT flag be van kapcsolva, tudtuk nélkül bekerülnek a DHT hálózatba. Ebből a hálózatból dolgozik a BTDigg.

Az oldal felülete mindenféle túlzásoktól mentes, inkább a “leet” kategóriába sorolnánk. Egyszerű, átlátható, könnyen kezelhető. A találatoknál láthatjuk a torrent fájlok minden fontosabb adatát, mint például a fájlok listája, mérete vagy száma. Mivel nincsen központi szerver, ami tárolná a torrenteket, ezért nem a hagyományos módon tölthetjük le azokat a BTDigg oldaláról, hanem magnet linkeken keresztül. Az oldal gazdája egyébként tervez további fejlesztéseket, és a jövőben a kinézeten is csiszolnak.

(via torrentfreak)