A BitTorrent kliensek, mint láthattuk, már beszivárognak a médialejátszókba is. De sokkal több mindenhol találkozhatunk már a népszerű fájlmegosztó szolgáltatással, hiszen manapság akár a böngészőbe is képesek beépülni, sőt önállóan futni.

A BitTorrent cég ugyanis elkészítette a BitTorrent Surf-ot, ami egy egyszerű, önálló torrentkliens, ami a böngészőben képes futni. A mintegy hat hónapja futó fejlesztés végeredménye egy rendkívül hasznos kiegészítő lett a Chrome-hoz. A Surf segítségével könnyedén kereshetünk bittorrent állományok után, amelyeket ha megtaláltunk, egyetlen kattintással le is tudunk tölteni. Nem kell semmilyen más programot elindítani és figyelni, a Surf mindent elintéz.

bittorrent_surf_sites

Új oldalt bármikor és könnyedén hozzá tudunk adni, és a meglévőket is tudjuk ki-be kapcsolni.

Alapvetően a Surf egy általános keresési lehetőséggel érkezik, választhatunk, hogy a Google, a Bing vagy a Yahoo segítségével akarunk keresni “.torrent” állományok között. Emellett előre telepítve érkezik az Internet Archive oldalon lévő keresési lehetőség. Az egyik legjobb dolog a Surf-ben azonban, hogy kedvünkre testreszabható. Így ha nem vagyunk elégedettek ezekkel az oldalakkal, egyszerűen kikapcsolhatjuk őket, és újat adhatunk hozzá.

A Surf-nek csupán egy domaint kell megadni, minden mást saját maga intéz, automatikusan felfedezi és beállítja a keresés lehetőségét.  Ezek után már nincs más dolgunk, mint keresni valamit, és egyszerűen a letöltés ikonra kattintani. Innen ismét minden megy a maga útján, a szoftver az alapértelmezett letöltési helyre letölti, és vissza is osztja az állományokat. Ezeket a beállításokat természetesen mi is meg tudjuk adni.

bittorrent_surf_kereses

Találatok, és aktív letöltések egymás alatt

A letöltések talán még soha nem voltak ilyen egyszerűen intézhető dolgok. A fejlesztők szerint a szoftver ráadásul még kezdeti fázisban van, és várják a felhasználók visszajelzéseit a kiegészítőről. Aki rendszeresen használ publikus oldalakat, annak hasznos kiegészítés lehet, érdemes kipróbálni. Letölteni a Chrome Store-ból lehet.