Mi is szívesebben írnánk híreket arról, hogy megszűnik a ProArt, vagy az ASVA elismeri a magáncélú letöltés törvényességét, de sajnos egyik sem lenne igaz, és mivel olyan sokan próbálnak a magyar p2p és warez közösségen élősködni, hogy a szerkesztőségben halmozódó aktakupacok miatt nemsokára nagyobb irodába kell költöznünk, ezért most bemutatjuk a torrent társadalom egyik rákfenéjét: íme, a Revolution-World.

Az oldal már több mint két éve szolgálja hűségesen a magyar torrentezőket kissé pénzéhes tulajdonosát (aki mellesleg semmiféle kapcsolatban nem áll a manapság gyakran emlegetett nagy spam és smsweb szolgáltatóval), egyre lejjebb süllyedve az igénytelenség, lehúzás és átverés Bermuda-háromszögében.

Első pillantás: Ernesto Rafael Guevara de la Serna, később ismertté vált nevén Che Guevara. Ha úgy nézzük, akár hős forradalmárnak is nevezhetjük, bár kissé véreskezű, de példaképnek kiváló. A dizájn nem lenne végtelenül rémes, de a menüsorok és egyéb szövegek mindenféle koncepciótól és szépérzéktől mentes piros, zöld és kék színezését tanítani lehetne a művészeti iskolákban, hogy “ILYET NE!”.

Aki tagja az oldal közösségének, már megszokhatta, hogy heti 1-2 “Reklám!” tárgyú körüzenet várja a kedves felhasználókat, ami még valamilyen mértékben akár érthető is lehet, hiszen etikátlan vagy sem, valamiből kell járatni a szervert. Szerintem ugyan orbitális baromság egy torrentoldalon saját magam konkurenciáját hirdetni, de ha nekik megéri, akkor tegyék csak, biztos jól fizet. A letöltés oldalon 3 animált banner már teljesen megszokott a mai világban, gyakorlott torrentező észre sem veszi. Néha lassú, de egy ekkora nagy oldalnak elnézzük, hiszen a statisztika szerint 90.000* klienst szolgál ki, 580 MB/s* összsebességgel, ezekkel még a bithument is lepipálja. A csillagokra még visszatérünk.

Akad itt még finomság, 2 menüpontnyi támogatás, egyik bankszámlaszámra (név nélkül, talán nem tudják, hogy a név sok banknál alapkövetelmény a sikeres átutaláshoz), és a hagyományos emelt díjas SMS 4 változatban 240-1600 forintért+ÁFA, 10-30 ajándék gigabájtért, csillagért, és persze az elmaradhatatlan VIP rangért.

Van “heti” nyereményjáték is, 2007. március 6-án indult, nyertest azóta még nem sorsoltak, de legalább nem hazudják, hogy mégis. Az oldalon látható lista szerint 72 (bal)sorsjegyet adtak el 1000 forintért darabonként.

Szabályzata is van az oldalnak, kedvencem az ingyenes torrenteknél kötelező 160%-os visszatöltés. Ez ugyan matematikailag közel sem lehetséges, hiszen maximum n/(n+1) részt tudunk visszatölteni a kedves torrenttársaknal, azaz a 100%-ot sem érheti el mindenki, de itt kötelező. Helyesírás is van az oldalon, igazán nagy kár, hogy nem használják, a szövegek nagy része hemzseg a helyesírási hibáktól. Minden bizonnyal a matematika mellett a magyar nyelv sem a vezetőség erős oldala.

Visszatérve a csillagos számokra: egy gyanakvó felhasználó volt olyan szíves felhívni a figyelmünket arra a jelenségre, hogy a statisztika menüpontban naptól és napszaktól függetlenül szinte mindig 66-67 ezer feltöltő, 22.000 letöltő és 570-580 MB/s körüli sebesség olvasható, a megszokott napi és heti ritmusú ingadozás helyett, hát ez bizony igazán fura.

Csupán egy apróságot felejtettek el az üzemeltetők, hogy az XBT tracker statisztika oldala bárki számára elérhető, így bárki megnézheti a valós adatokat. Rajta, lássuk, mennyi is valójában az a 90.000 peer. A hétvége folyamán néhányszor feljegyeztük az XBT és a saját statisztika értékeit. Az eredmény kiábrándító, de nem meglepő: az oldalon látott (teljesen véletlenszerű) statisztika és a valóság semmiféle hasonlóságot nem mutat: a valódi felhasználószám és sebesség 6-8-szorosát hazudják a felhasználóiknak! Mivel a sebességet az XBT statisztikája nem mutatta, így azt az összes forgalomból és a mérések közt eltelt időből számítottuk ki.

Miért kell ennyire szemérmetlenül csalni? Talán nem fizetnek eleget a reklám körlevelekért, vagy csak fáj saját maguknak bevallani, hogy mennyire lecsúszott az oldal? Valamikor régen még akár jó is lehetett volna, ha csak egy kicsi energiát is fordítottak volna rá, és az adminok tevékenysége nem csak a kiskirálykodásra és a kisebbségi komplexus kiélésére korlátozódott volna.

Utolsó pillantás: delacct.php: Nem törölheted magad, fordulj egy adminhoz. Che Guevara keze idáig is elér, még meghalni sem lehet engedély nélkül.

Update 1: