A (nagyon) Távol-Kelet-en kicsit előrébb tartanak az informatikában, mint itthon. Ezt eddig is tudtuk, de hogy ennyire? Ugyanis egy otthoni 1Gbit/s-os hozzáférés kint annyiba fog kerülni kb., mint itthon egy 8-10 megabites ADSL előfizetés – írja az IT.cafe.

Az egy gigabites csomagokat egy helyi internetszolgáltató, a KDDI vezeti be elsőként, és a jövő hónap elejétől lehet használni. A csomag ára két éves hűségnyilatkozattal 5460 jen (8700 forint) havonta, de ezzel elméletileg gigabites sávszélességhez jutunk. A hálózat szerencsére szimmetrikus, tehát a fel- és a letöltés sebessége (megközelítőleg) megegyezik. (Ahogy azt tudjuk, és tapasztaljuk, az ADSL technológia ad a legkevésbé szimmetrikusnak nevezhető vonalat. A kábeltársaságoknál már-már vannak jobb feltöltési csomagok, de még mindig általában jó, ha tized annyi a feltöltés sebessége, mint a letöltésé.)

Persze nem minden házhoz húznak Japánban sem optikát. A hálózat csak családi, illetve 3 emeletnél nem magasabb társasházakban lesz elérhető Tokióban és még 4 másik városban.

A KDDI ma leggyorsabb előfizetése, az optikai hálózaton keresztül nyújtott 100 megabites csomag, 6615 jenbe, a 10 megabites DSL pedig 4599 jenbe kerül havonta.

Japánban egyébként megdöbbentőek a statisztikák, 13 millió ember optikai, 12,3 pedig DSL hálózaton csatlakozik az internetre. Ezekhez képest a kábelnetes (maximum 160 megabites hálózaton) felhasználók száma jóval kevesebb, csupán 4 millió.

A májusi adatok szerint hazánk még mindig hátul “kullog”. Az akkori ranglista vezetője Dél-Korea volt, mögötte pedig nem meglepő módon Japán állt.

(via IT.cafe)