A Coldfusion Magyarország Kft. erős védekezésbe kezdett. Arról már beszámoltunk, hogy a fikablog cenzúrázásra kényszerült, arról viszont nem, hogy a SpamWiki-n is jó néhány cikk időlegesen nem olvasható.

A wikin több szónál “Ezt a szócikket rendezetlen jogi problémák miatt felfüggesztettük” üzenet található. (Ezek a Coldfusion Magyarország Kft , Szervernet Kft., W. Norbert, 1B Telekom Kft., Kileen Kazakhstan Kft., és Kovács Balázs szócikkek.).

A hírek szerint a CFM képviselői panasszal éltek ezen oldalak szakszerűtlensége miatt, továbbá a legtöbb szócikknél jogi aggályukat is kifejezeték. Mivel a SpamWiki szerkesztői és a cég képviselői között elég heves nézeteltérések alakultak ki “Békéltető” testületet hoztak létre az ügy rendezésének érdekében.

Az első nagyobb haladás a blogadmin szerint Kovács Balázs közleménye jelenti, ami a következő:

A Coldfusion Magyarország Kft. közleménye a Spamwiki számára:

Tisztelt Internetes Felhasználók!

Cégünk a következő lépéseket ajánlja fel a spamtevékenységek megszüntetése érdekében. Amit tudunk ígérni: – amennyiben írásos bejelentés érkezik bizonyítékokkal együtt, hogy a hálózatunkban spamet küldd egy szerver azonnal megszüntetjük szolgáltatását – amennyiben írásos bejelenték érkezik bizonyítékkal együtt, hogy egy szerver, mely a mi szervertermünkben és IP osztályunkban jelentős mennyiségű reklámozott levelet küldd nem a mi hálózatunkból, de a szerverére mutatnak a spamek, úgy az ügyfelet figyelmeztetjük a szolgáltatás beszüntetésére – amennyiben ennek 3 munkanapon belül nem tesz eleget – úgy a szolgáltatását korlátozzuk.

A bejelentéseket CSAK úgy tudjuk elfogadni, ha a bejelentő megjelöli e-mail címét, nevét és elérhetőségét, hogy az esetleges probléma kapcsán el tudjuk érni. Anonym levelek alapján nem fogunk eljárni se most, se a későbbiekben. Aki félti a személyazonosságát, az törölje a levelet és ne legyen aktivista. Értelemszerűen ha egy szolgáltatást felfüggesztünk, akkor nem kívánom egy anonym levélre fogni. Ez az amit tudunk vállalni. Amennyiben a spamben reklámozott webszerver nem a mi szervertermünkben van, csupán cégünk: – domaint regisztrált – Internetet adott el – IP osztályt adott el úgy az ügyfelet figyelmeztetni tudjuk és átküldeni neki a jelentést. Én a bejelentő számára az ügyfél választ elküldöm, innentől kezdve belátás szerint lehet kezelni a cselekményeket. Remélem ezen opciók elfogadtatásra kerülnek, én racionálisnak tartom. A bejelentéseket kérem a [email protected] e-mail címre elküldeni. 24 órán belül válaszolni tudunk egyes bejelentésekre.

Cégünk a továbbiakban nem zárkózik el semmilyen e téren zajló tárgyalástól vagy megállapodástól, célunk a közös megegyezés és a hatékony közös munka. Remélem, hogy hosszútávon sikerül egy problémamentes magyar Internetet létrehoznunk, ahol a felhasználók és szolgáltatók igényei és céljai egyaránt közös síkon találkoznak

Kovács Balázs, senior manager – Kileen International Group – Kileen Kazakhstan Kft.

Azért a helyzet még korántsem rózsás. A szócikkeket teljesen levenni nem akarják, hiszen akkor minden korábbi bizonyíték megsemmisülne.

Az 1B Telekom cég továbra is azzal takarózik, hogy ők csak továbbadják a netet, és nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy másik cég(?) mit csinál a hálózaton.

Idézet:

Ez a dolog 250 gépet érintő probléma, mi legyen az eljárás? Nekünk szerződésünk van 1 céggel (…) 250 gépet tud rátenni a hálózatra, mi vagy kihúzzuk mind vagy 1 et sem. –1btelekom 2008. szeptember 28., 10:38 (UTC)

A Békéltető testület teljes anyaga itt olvasható.