Olvasni (a média és a “fogyasztói társadalom” folyamatos tudatrombolása ellenére) sokan szeretnek, főleg ha van mit. Ezért aztán félelemmel vegyes izgalom fogott el, mikor megláttam a hírt, hogy egy új magyar e-book oldal indult.

E-book oldalt lehet csinálni jól is, rosszul is, kíváncsivá tett, hogy vajon mit képesek alkotni, ugyanakkor kicsit féltem is, hogy az eredmény esetleg nem felel meg a kor (és persze a felhasználók) követelményeinek.

Első pillantás előtt: .ath.cx domain, ingyen jó dolog, de nem árt mellé 1-2-3 másik is, hogy ne váljanak elérhetetlenné egy esetleges probléma esetén, ahogy arra már volt példa kishazánkban.

Egy szokványos TBdev képernyő fogad, üdítő színfoltként végre az egyenszürke mellett náluk előkerült egy kis kék festék is. A dizájn tartósabb használatra is viszonylag kellemes, kerüli a szemfolyató színeket, visszafogott eleganciával annyit mutat, és úgy, ahogy azt mindenki megszokta és várja. Miután megküzdöttünk a szavazással, ami egyszerűen nem enged letölteni amíg nem szavaztál (és még sokan azt mondják, hogy a felugráló ablak idegesítő, az ehhez képest semmi), szemünk elé tárul maga a lényeg.

bit-book_idegbit-book_list

A torrentlista alapbeállítása nagyon rövid, de szerencsére átállítható. A TBdevnél szokásos jelzőket találhatjuk, a megszokott helyeken, semmi extra. Ha már könyvekkel foglalkozik oldal, legalább egy könyvborító lehetne a torrentekhez, a teljes könyvtári karton bevitelét nem várom el a feltöltőktől. A kategória ikonok egyediek, elsőre kicsit furák, de rövid szoktatás után barátságosak.

Reklámot (egyelőre) csak a főoldalon és a torrent adatlapon látni, és egyéb támogatási lehetőségek zászlaja alatt sem turkálnak a felhasználók pénztárcájában. A főoldal – különösen az XXL-es szavazás miatt – tán kissé hosszúra sikerült, unalmas az aljáig lelapozni.

bit-book_fo

Egy hónapos oldal lévén a mennyiségre nem lehetne panasz ha csak a darabszámot néznénk, 1200 torrentet találunk, ez darabra nagyjából megegyezik az nCore könyv kategóriájával. Sajnos azonban ha a tartalmat is nézzük a darabszám fölött, akkor ezek az anyagok néha még csúnyán leverik a lécet. Például legnépszerűbb torrent egy 8 kilbájtos szövegfájl a Windows XP billentyűkombinációiról, ami ugyan akár hasznosnak is nevezhető, de az interneten bármikor ingyen fellelhető. Szerintem az ehhez hasonló anyagok csak feleslegesen higítják az oldalt, a valóban nehezebben beszerezhető művek elől foglalva az értékes helyet.

bit-book_windowsbill

Felhasználók pontos számát sajnos nem találtam, valahol 4-5000 között járhatnak, ami “kilóra” egy hónap után nem kevés, idővel majd meglátjuk, hogy a kezdeti lendület elapadása után mennyien maradnak. Akár elég is lehet a túléléshez, majd elválik. Valamekkora életet a fórumban is fellelhetünk, de ilyen kevés felhasználótól ne várjunk csodát. Az 5500 felhasználós regisztrációzárást kicsit korainak tartom, a jelenlegi kínálatot látva kétlem, hogy ennyi ember elegendő lenne az oldal beindulásához.

Az anyagok szervezése gyakorlatilag a nullával egyenlő, a kategóriákon kívül semmit nem kapunk, ez bizony 2009-ben már nagyon sovány. A kategóriák sem a lehető legjobban eltaláltak, például van “Szakkönyv” kategória, de e mellett viszont sok szakterület rendelkezik saját kategóriával. A “Hangoskönyv” is külön kategóriaként szerepel, aminek elvileg teljesen más dimenzióban kellene elhelyezkedni, mint a tartalmi kategóriáknak. Emellett, bár nagyrészt magyar nyelvű anyagok kerülnek fel, hiányolom, hogy nem lehet keresni/szűrni nyelvre, illetve feltöltéskor megadni is csak a leírásban lehet. Ezen felül legalább a címkézést mindenképp elvárnám egy könyves oldalon, vagy a Gazelle frontendben már gyárilag is megtalálható “művész” rendszerhez hasonló is segíthet eligazodni az irodalom birodalmában. Ilyen keresési szempont lehet még a minőség, vagy olyan (könyveknél alap) adatok, mint megjelenés éve.

Az is látszik, hogy az oldal készítői nem csak az olvasást kedvelik, hanem írni is nagyon szeretnek, a GYIK és a szabályzat kilométernyi, a helyesírás néhol nem tökéletes, de még ezzel a teljesítménnyel is kiemelkedik a friss oldalak mezőnyéből. A szabályok közt volna néhány, amit átgondolásra javasolnék, ilyen például a 4 hetes inaktivitási idő, mivel az emberek nagy része sajnos könyvet inkább csak akkor keres, ha éppen valami információra van szüksége, bőven előfordulhat, hogy mire legközelebb belépne, már lejár az egy hónapja, nem kellene őket ilyen hamar törölni.

bit-book_rulesbit-book_gyik

Bár ingyen torrentek vannak, de nem minden ingyenes, ez ilyen kicsi közösségnél a kezdeti ajándék letöltés ellenére is erősen visszafogja a letöltési kedvet, hiszen kiszámíthatatlan, hogy amit letöltesz, az hány nap/hét múlva kell majd valaki másnak. Amíg nem alakul ki komolyabb élet, addig nem biztos, hogy ártalmas lenne egy általános free leech.

Összességében az oldalt csak annyiban látom újszerűnek, hogy eddig (tudomásom szerint) nem volt kimondottan könyvekre specializálódott magyar torrentoldal, viszont a megvalósítás évekkel az elvárható és kiaknázható lehetőségek mögött kullog, különösen egy szűk területtel foglalkozó tracker esetén erre illene nagyobb hangsúlyt fektetni, a torrentek egymás alatti listázása manapság már közel sem a csúcs.

Értékelés:

  • Reklámok: 3 (tele reklámmal: 1, reklámmentes 5)
  • Design: 4 (borzalmas az 1, legszebb az 5)
  • Használhatóság: 2 (1 a nagy és lassú oldal, 5 pedig a gyors, könnyen navigálható)
  • Átláthatóság: 2 (1, tele felesleges színekkel és grafikával, 5 a letisztult, egyszerű)