Rovatunkban eddig – talán kissé méltatlanul – nem szerepelt a Gigatorrents. Tán azért, mert nem éppen a legnagyobb oldal, vagy tán azért, mert csak csendben működgettek (a kezdeti zűrös évek után), és nem hívták fel magukra a figyelmet semmivel?

Nos, ez a csend már a múlté. Sokan jelezték, hogy egy érdekes levél pottyant a ládájukba a tegnapi nap folyamán, miszerint a Gigatorrents vezetősége kettévált, és “TorrentHun” néven új oldalt alapított. A levél teljes szövege itt olvasható:

Tisztelt GigaTorrents Tag!

Mint már bizonyára értesültetek róla, a régi staff kettévált. Mi, a távozott vezetők
egy olyan új oldal létrehozásán dolgozunk, amely a régi kölcsönös tiszteleten alapuló hagyományok folytatója.

Az oldal a tesztfázison már túl van, ezért várjuk vissza azokat, akik kedvet éreznek egy korrekt megosztáson alapuló közösség életében való részvételre. Első lépésben egy új jelszót kell kérned, amit itt megtehetsz: http://TorrentHun.com/recover.php . Akinek a jelszóemlékeztető nem megy ki, kérjük jelezzen a [email protected] címre.

Nagy szeretettel várunk mindenkit!
Akinek valami miatt nem szimpatikus az oldal, és nem szeretné használni a továbbiakban szolgáltatásait, az
dönthet a távozás mellett az alábbi linken: http://TorrentHun.com/delacct.php

Az arányát mindenki megtarthatja, ami a Giga oldalán volt az alábbi időpontban: 2009.05.01.

Nagyon kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!

Üdvözlettel:
TorrentHun Staff

Sajnálatos, hogy idáig fajultak a vezetőségen belüli ellentétek, az pedig még sajnálatosabb, hogy erre a gyerekes “Akkor én is nyitok egy torrentoldalt, örihari!” reakció volt a válasz, hiszen ez mindkét félnek csak árthat. Persze ez sem példátlan már kis hazánkban, hiszen már láthattunk hasonlót már (többek közt) a Pretorians és Carpathians esetében is. De ha már így alakult, lássuk a választékot. A Gigatorrents “márkanév” 2004 óta jelen van a magyar torrent porondján, komoly erőfeszítésre lesz szükség, hogy a felhasználóiból egy komolyabb méretű részt meg lehessen szerezni (és megtartani), felhasználóinak száma már 30000 felett jár, és akkora az igény a bejutásra, hogy a meghívás kinyitása után rekordsebességgel telnek be az új helyek. A névválasztás sem lett igazán szerencsés, semmi egyéniség, inkább amolyan “nincs ötletem, de valami név kell” hatású, semmitmondó. A módszer (teljes oldal és adatbázis lemásolása) is erősen megkérdőjelezhető (jogilag és erkölcsileg egyaránt), még akkor is, ha olyan ember hajtotta végre, akinek valóban volt jogosultsága hozzáférni minden adathoz a Gigatorrents rendszerén belül is.

Gigatorrents főoldalTorrentHun főoldal

Első pillantásra a Gigatorrents egyszerű, világos dizájnja ha nem is kimagasló, de csúnyának sem nevezhető, bár a főoldali hírek formázását szeretik kicsit túlságosan kihangsúlyozni, de általánosságban átlátható, egy egységet képez, és nincsenek feltűnő hibái, a véletlenszerűen cserélgetett bannerek is általában illenek az oldalhoz. A TorrentHun sötétszürkéje ezzel minden téren szembehelyezkedik: a fejléc banner csúnya, a színek nem illenek össze, különösen a “Kérlek állítsd be a netsebességedet!” lila-sárga szembombázó párosa, a smiley-k környékén pedig maradék fehér pixelek zavarják a képet, több oldal is szétcsúszik, mint például a letöltés, szabályzat, és a fórum. (Lehet védekezni, hogy új még az oldal, de aki 30000 felhasználót szeretne megszólítani, az ne próbálkozzon félkész oldallal, inkább szánjon rá még pár napot.) Valamint nekem hiányzik a főoldalról a válás magyarázata, illetve az oldal “programja” is, amivel esetleg lehetne hatni a felhasználókra, hogy valóban használják is, ha már tényleg komolyan gondolták az oldalnyitást a vezetők.

Gigatorrents letöltésTorrentHun letöltés

Tovább haladva a letöltésre, a TorrentHun egy torrent ajánlóval “fejlődött”, ezen kívül minden maradt ugyanúgy, csak szürkében. A 20000 torrenttel szemben az írás pillanatában összesen 49 darabot találhatunk az új oldalon, persze új oldal lévén a kínálat majd minden bizonnyal bővülni fog, a kérdés csak az, hogy meddig, és milyen gyorsan.

Gigatorrents részletekTorrentHun részletek

A fórum kivételével a többi menüpont működése és tartalma szinte teljesen megegyezik, tehát egyedül az ingyenesség jelenthet valamekkora különbséget, nehéz lesz így választani, és meglehetősen értelmetlen is… Reméljük, hogy legalább hamarosan átírják, mert véleményem szerint így elég röhejes a helyzet, még akkor is, ha az új oldal vezetői aktívan részt vettek a régi oldal fejlesztésében.

Maga a válás oka sem egészen világos nekem. A konfliktust a tartós free leech okozta, ami miatt az oldal meglehetősen népszerű volt, de a régi felhasználók egy része nem nézte jó szemmel, hogy az újak a free leech alatt “érdemtelenül” jutottak sokkal könnyebben jó arányhoz. Véleményem szerint ez egy orbitális baromság, a torrentezés lényege nem az a két szám a sarokban, ami totálisan értelmetlenné is vált a tartós ingyenesség miatt, és ezen hisztizni igazán szánalmas, szűklátókörűségre vall.

Az oldal “klónozása” pedig ennek a helyzetnek talán a lehető legrosszabb megoldása volt (például teljesen el lehetett volna törölni a letöltés számolását, és csak a feltöltést mutatni, ami mindenkinek valós érték), hiszen a lázongás ellenére az oldal közkedvelt volt, és jól működött, és most ez a felhasználómennyiség két táborra bomlik, amivel mindkettő csak rosszul járhat. Ha egyáltalán sikerül a TorrentHun terve, akkor is legfeljebb azt érhetik el vele, hogy több erőforrás elfecsérlésével létrehoznak két gyenge oldalt egy nagyobb, népszerűbből. Mivel egyik oldal sem fogad el támogatást, és a reklámok is hiányoznak, ezzel az oldalak anyagi biztonságát is kockáztatják, hiszen így két oldal működésének költségeit kell viselniük.

Persze elismerni, hogy ez a lépés nem volt igazán bölcs, és kijavítani még mindig nem késő, HA a szándék mindkét félben megvan, és az e-pénisz helyett egy kis időre a józan ész veszi át az uralmat, és a hatalmi harcok helyett valóban a közösségre koncentrálnának. Ha mégsem sikerülne, akkor jó utat kívánunk az új oldalnak, egyenesen előre a lejtőn!