Spanyolországban ejtették a vádat egy férfi ellen, aki több mint háromezer (feltehetőleg többnyire jogvédett)  filmet töltött le, és osztott meg az interneten. A spanyol jogvédők legnagyobb bánatára Spanyolországban még mindig azokkal az ügyekkel foglalkoznak, és azokat büntetik, akik hasznot húznak abból, hogy filmet ill. zenét osztanak meg.

Tegnap a pamplonai bíróság kimondta, hogy a férfi nem sértett törvényt azzal, hogy egész pontosan 3322 filmet és megszámlálhatatlan zenét töltött le az internetről, és osztott meg másokkal. A vádlottat felmentették, mivel nem volt arra bizonyíték, hogy az illető profitált is volna a dologból.

A bíró kijelentette, hogy a férfi valóban a jogtulajdonosok engedélye nélkül töltötte le ezeket az anyagokat 2003 és 2004 során, viszont csakis saját otthoni felhasználásra, ill. az interneten osztotta meg másokkal. Nem volt haszonszerzés, és így nem is követett el törvényszegést.

Nem ez volt az első ilyen eset egyébként Spanyolországban, 2006-ban már felmentettek valakit hasonló ügyben. Sőt, az utóbbi időben azt is megállapították, hogy az olyan oldalak, amelyek .torrent fájlokat tárolnak (és azok esetleg jogvédett anyagokra mutatnak) a spanyol törvényeknek megfelelően működnek. Mivel, ahogy azt említettük már, ha nincs profit, nincs bűncselekmény.

Persze ez a liberális hozzáállás nem mindenkinek tetszik, az USA (és a friss elnök, Obama) is többször tett már utalást arra, hogy nem túl szerencsés, hogy Spanyolországban ennyire megtűrik az internetes letöltéseket.

(via torrentfreak)