Nos, valóban volt a délutáni órákban razzia a BIX Victor Hugo utcai épületében. Az információ hiteles, több helyről is megerősítették.

Pontos információ nincs, csak annyi, hogy egy nagyobb, és az alatta elhelyezkedő kisebb szolgáltatóknál voltak kint a rendőrök. Kicsivel négy után még biztosan a BIX épületében tartózkodtak, közelebbit még nem tudunk.

A BIX forgalma

A BIX forgalmán erősen látszik, hogy “valami” történt. Eddig a percig még a 70Gbit/s-et sem érte el a forgalom, ami egészen biztosan nem csak a bH-n véget ért freeleech-nek köszönhető (erre számoljunk egy erős túlzással 10Gbit/s-et, 20 még akkor is hiányzik). A legtöbb nagy magyar torrentoldal megy, tehát a forgalom kiesése nem hozzájuk köthető.

Egy főt – aki bent dolgozik a cégeknél – jelenleg a rendőrök hallgatnak ki.

Arról nincs információ, hogy pontosan mit kerestek/találtak a rendőrök, és arról sem, hogy a mai razziának van-e köze a péntek délutáni győri ftp-s esethez.

Update1: hivatalos információ még nem érkezett, és több helyről eddig ellentétes információkat kaptunk. Abban mindenki egyetértett, hogy a rendőrség tegnap fizetős ftp szerverek (payftp) után nyomozott. Viszont az információk más-más ftp-ket emlegetnek. Annyi azonban valószínűsíthető, hogy sok sikerrel nem jártak a hivatali szervek, valaki úgy fogalmazott, hogy “közel voltak, de nem eléggé”.

Update2: Sikerült felvenni a kapcsolatot a BRFK-val, akik voltak olyan szívesek, és megerősítették, hogy valóban történt lefoglalás december 1-én is.

A hivatalos közlemény a következő:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya 2008. november végén szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétség gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen egy feljelentés alapján. A nyomozók szakértői vizsgálat segítségével beazonosították a szervereket, amelyeket 2008. december 1-jén megtartott házkutatás során lefoglaltak. Jelenleg szakértő vizsgálja a lefoglalt szervereket.