A napokban az isoHunt bejelentette, hogy kénytelenek hosszú, több mint 10 éves működés után oldalukat bezárni. Az oldal mögött lévő cég elfogadta ugyanis azt a bírósági ítéletet, ami szerint az oldal bezár, az isoHunt pedig mintegy 110 millió dollárt fizet az oldalt perlő filmstúdióknak.

A legoptimálisabb becslések szerint is az oldal, maximum 4-5 millió dollárt lesz képes egyébként kifizetni a bezárás után. Az “ítéletet” egyébként November 5-től hajtják végre. Egy korábbi ítéletben azt már megállapította a bíróság, hogy az alapító és mai napig vezető Gary Fung felelős a szerzői jogsértésekért, most csak az összeg dőlt el. Az MPPA (Amerikai Mozgó- kép Szövetség) egyébként 600 millió dollárt szeretett volna eredetileg bevasalni az oldalon.

Az isoHunt azzal próbált védekezni, hogy ők csupán egy kereső szolgáltatást üzemeltetnek (mint például a Google) és soha nem volt közük az illegális másolatok direkt terjesztéséhez. Ezzel persze már sokan próbáltak védekezni, de most nem jött be, nem sikerült bebizonyítani az “igazukat”. A bíróság szerint az oldal és vele persze Fung ösztönözte és segítette a jogsértések elkövetését, és arról is tudott, hogy az oldalon jogsértő tartalom található. Voltak korábbi perek, ahol a torrent oldal üzemeltetők próbáltak arra is hivatkozni, hogy akkora adatmennyiséggel van dolguk, hogy nem tudják megoldani a szűrést. Az isoHunt kanadai oldal, de nagyon ismert volt nemzetközi szinten is. Korábban az MPAA még egy szűrő rendszert is bevezetett az oldalra, amivel az amerikai látogatok kereséseit filterezték volna ki. Ez azonban láthatóan nem vezetett jó megoldásra.

Az MPPA második igazi nagy győzelmét könyvelheti el, hiszen a TorrentSpy oldalt is ők “fékezték meg” 2009-ben. Azt persze nem fogják soha elismerni, hogy szélmalomharcot folytatnak, hiszen mindig lesznek újabb keresők, és indexelő oldalak.