Egy amerikai bíróság határozata nyomán a népszerű IsoHunt torrent kereső kénytelen volt egy szűrőt beépíteni az oldalba. A szűrő-rendszerhez a kulcsszavakat – milyen meglepő – az MPAA biztosítja. Az oldal tulaja szerint ennek a szabályozásnak a hatására rengeteg legális tartalom is cenzúrázásra került. Az MPAA szűrője így több száz ingyenes dalt, illetve független filmkészítők munkáját teszi elérhetetlenné Amerikából.

Hosszú ideje húzodik ez az ügy egyébként a bíróság és az IsoHunt között, Gary Fung-nak, a tulajnak pedig nem maradt más lehetősége, mint beépíteni a több ezer kulcsszót tartalmazó szűrőrendszert, vagy beszüntetni az oldal működését az országban.

Fung természetesen benyújtott fellebbezést a bírósághoz abban a reményben, hogy talán megfordulhat a szerencséje, de addig is kénytelen az amerikai látogatók kereséseit szűrni és bizonyos találatokat blokkolni.

Brian Taylor egyike azon független művészeknek, akiknek a munkáját az MPAA rendszere tévesen blokkolja. Múlt héten a kis produkciós irodájuk, az En Queue Film kiadott egy rövid horrorfilmet. Amellett, hogy feltöltötte a népszerű streaming oldalra, jó ötletnek tartotta, hogy a népszerű BitTorrent hálózatra is felteszi. Nagy örömmel látta, hogy művét Amerikából és Európából is letöltötték. Pár nappal később azonban azzal kellett szembesülnie, hogy amerikai hálózatból, amikor rákeresett a művének címére, a találatok helyett egy üzenet fogadta: “Torrent has been censored, as required by US court.”

Taylor-t természetesen megdöbbentette, hogy művét, amit 100 százalékban ő birtokol (és jogai felett ő rendelkezik) valaki cenzúrázza. Tervét, hogy alkotását megossza ingyen, széles közönségnek – köztük az USA polgáraival – keresztülhúzta az MPAA.  “Néhányan nem lopunk filmet torrent oldalakról, hanem eredeti anyagot kínálunk” – tette hozzá.

Taylor munkája, a “The Bite” természetesen nem az egyetlen “rossz példa” arra, hogy az MPAA szűrője bizony nem a legkifinomultabb. Az IsoHunt tovább harcol igazáért, és hogy bebizonyítsa a bíróságon, hogy a szűrő nem más, mint a szólásszabadság megsértése. A döntés valószínűleg a többi keresőre, sőt akár a Google- re is érvényes lehet.

(via torrentfreak)