Rengeteg kérdést és gondolatot vetnek fel a pénteki, szombati történések. Egy részéről már legalább öt – tíz alkalommal  szó volt oldalunkon, de most megpróbálunk valami újat is mondani.

Az egyik legérdekesebb dolog a mostani esetben az, ahogyan reagáltak a torrentoldalak. Letiltották az Ákos CD-ket, de van, ahol kompletten a magyar zenék feltöltését tiltották be. Hova vezethet ez? Ha nagyon hosszú távon nézzük, akár oda, hogy eltűnnek a fiatalok szeme elől a magyar előadók. Persze tudom, hogy van még MTV Hungary és VIVA tévé. De nem szabad elhanyagolni azt az egy millió felhasználót, aki havonta torrentezik. Ekkora tömeggel számolni kell, ha a felhasználók szeme elől elveszik a magyar zenéket, egészen biztos, hogy nagy százalékuk nem fog azonnal alternatívákat keresni. Természetesen külföldi oldalakról, illetve más forrásból beszerezhetőek a magyar zenék – az internet nem megállítható!

Tehát lehet, hogy a magyar trackerek egy részét sikerül elnémítani, de mihez kezdenek vajon a hazai kiadók a Pirate Bay-jel? Azok a srácok sokkal nagyobb cégekből csináltak viccet, és nevettek azon, hogy megpróbálják levetetni az anyagaikat.És hogy mennyire dacos nép a magyar, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Pirate Bay-re már fel is került tegnap este az új Ákos CD, meglehetősen jó minőségben (320 kbit/s). Ezen kívül a számtalan one-click hosting oldalt sem egyszerű végignézni, és lepucoltatni.

Azt nem akarom elhinni, és soha nem is fogom, hogy ha fent van egy oldalon a cd és letöltik 300-400-an,  az ugyanennyi meghiúsult vásárlót jelent. Sokszor olvastam már torrenteknél, hogy igazi rajongók letöltötték a friss releaset, majd csalódottan mondták, “ez már nem a régi album, nem tetszik”. Tehát nem vásárolja meg, de nem azért mert letöltötte, hanem mert nem nyerte el a tetszését az új zene. És persze van olyan is, aki belehallgatott, és azt mondta, igen én megtehetem, hogy támogatom és megveszem a CD-t. De abban is biztos vagyok, hogy az a CD maximum a polcra kerül fel, és jó lesz dísznek, esetleg az autóba dobják be. Egy iPodba vagy okostelefonba nehezen lehet bepasszírozni a CD-t, és ha már le van töltve, minek foglalkozzon azzal, hogy berippelje a gyári lemezt.

Valamiért azt érzem, a kiadók és művészek folyamatosan az illegális letöltőket (náluk ez egyenlő a torrentezőkkel) okolják a visszaesett lemezeladások miatt. Persze, 10 – 15 éve nem voltak torrentoldalak, akkor csak kazetta másolgatás ment, az is kisüzemben. De nem is volt Megasztár (1-2-3-4-5), Csillagszületik meg X-Faktor. Ezek a műsörök és a média futószalagon termelik az új előadókat, zenekarokat. Nem csupán a nyertesekről beszélünk, egy-egy műsorból gyakran 5-6 embernek lesz lemeze, “mert látnak benne fantáziát”. Gyorsan, amíg nem megy ki a neve a médiából, kipréselnek egy lemezt belőle, hadd vegyék meg. És megveszik, így már lehet nem lesz pénz az új Ákos lemezre. Tehát mi történik? A kiadók túlkínálatot hoznak létre, a piac tele van új albumokkal, válogatásokkal, bestoffokkal. Egy-egy előadóra már nem jut annyi vásárló, jaj de szomorú a helyzet. Persze a kiadók nyeresége évről évre nem csökken, sőt! Neki az számít, minél több cd legyen eladva, az lényegtelen, hogy az kinek a lemeze.

Időnként aztán gondolnak egyet, körülnéznek a torrentoldalakon, és pár feljelentést intéznek. Az odalakat, fórumokat eddig maximum lekapcsolták, de most már látható, sikerült félelmet kelteni az emberekben. Nem lesz magyar mp3 a torrentoldalakon. Nagy cucc, sokan így sem töltötték le őket. Inkább töltenek majd külföldi zenéket, vagy beszerzik máshonnan azt az albumot, amiről jó, ha 1-2 számot hallgatnak. Ettől még nem fog több lemez fogyni a boltban, mert azok az idők már lejártak. Alternatíva kell, gyorsan és fogyaszthatóan vagy normális árakat hozni (az utóbbi időben kialakult helyzetben nem biztos, hogy a zenészek 4 év munkáját jelképező, 4-5 ezer forintba kerülő CD-t sokan meg tudják engedni maguknak), nem pedig üldözni a fiatalokat és olyanokat hazudni, hogy a letöltés bűn, lopás, és bevétel kiesés.