Jelentős győzelmet könyvelhet el magának a zeneipar. Egy New York-i bíróság ugyanis elrendelte a LimeWire azonnali és örök érvényű betiltását. A bíróság két hetet adott a fájlcsere funkciók felszámolására. A jövőben a szoftverhez támogatást sem nyújthat a készítője, sőt a letöltés biztosítása is tilos – olvasható a HWSW.hu oldalán.

A bíróság a szoftvert (és ezzel nyilván az egész céget ami mögötte áll) ellehetetlenítette, ugyanis az ítéletben arra kötelezte a fejlesztőket, hogy a LimeWire keresési, le – és feltöltési, valamint fájlmegosztó funkciót iktassák ki. Ezek nélkül a p2p program természetesen nem sokat ér. A bíróság ítéletéről a felhasználókat és befektetőket is értesíteni kell, és mindösszesen 14 napot adtak a cégnek erre. Nem valószínű, hogy ezek után a felhasználók továbbra használni fogják a LimeWire-t, illetve a készítőjének szolgáltatásait.

legal_limewire

Üzenet a LimeWire oldalán

A cég nem adja fel, kicsit finomabban fogalmaznak egyelőre: ők nem látják a szoftver végét azzal, hogy ezeket a funkciókat el kell távolítani. Valószínűleg megpróbálják elindítani a tervezett, szintén LimeWire névre hallgató előfizetéses zenei szolgáltatásukat, és megtartják a már létező on-line boltjukat is. A LimeWire weboldal már nem működik teljeskörűen, a látogatókat egy üzenet figyelmezteti az elmúlt napok eseményeire.

A pereskedés még idén májusban kezdődött, amikor a RIAA többek között azzal vádolta a LimeWire-t, hogy tisztességtelen előnyökhöz jut a piacon, valamint szerzői jogsértést folytat, illetve közvetve támogatja azt. A bíróság a jogvédőknek adott igazat, és a vállalatnak viselnie kellett a felelősséget a felhasználók által “okozott károkért”.

Valószínű, hogy a LimeWire idővel ugyanúgy el fog tűnni a süllyesztőben, mint a többi fájlcserélő program (KaZaa, Napster), amely “sötét” és illegális tündöklése után a legális útra kényszerült.

(via hwsw.hu)