Érdekes hírt olvashatunk hazánk első, és talán legstabilabban működő torrentoldalán, a BitHUmen-en. A staff állítása szerint visszaesett a “seedelés”, azaz a felhasználók a letöltés után nem maradnak online, nem osztanak vissza, vagy legalábbis kisebb arányban, mint eddig.

Ha megnézzük az oldal saját statisztikáját (ami a legrészletesebb, és legrégebbre visszamenő az összes hazai oldal közül, szóval ezért óriási pacsi), látható, hogy az indulás óta tartó növekedés (letöltési sebesség, illetve mennyiség) 2013 óta megállt, és elkezdett visszaesni. Persze nem jelentősen, de azért észrevehető. Ahogy egy korábbi posztban írtam, a kínálatban viszont érezhető a változás, kevesebb minden kerül fel, gyakran később.

Persze mondhatjuk, hogy itt a nyár közepe, uborkaszezon, illetve megváltoztak a letöltési szokások, de az biztos, hogy pár éve nem gondoltuk volna, hogy ilyen hírt olvasunk a bH oldalán:

2017-07-20 – Kedves Felhasználók!

Köszönjük, hogy régóta velünk tartotok és együtt gyarapíthatjuk a közösségünket, azonban az utóbbi időben sajnos jelentősen visszaesett a seedelés. Mivel a letöltött torrentek visszatöltése és életben tartása mindannyiunk érdeke, éppoly fontos, mint a letöltés. Ez a filemegosztás lényege, és a felhasználók szempontjából nem jár semmi jelentős idő- illetve energiabefektetéssel. Kérünk mindenkit, hogy a fentiek figyelembevételével esetleg növelje a seedelése időtartamát. Támpontot jelenthet ebben a profilban látható Hit & Run lista, ami tájékoztató jellegű felsorolást ad.

Köszönjük az együttműködéseteket!