Kisebb fajta “bomba” robbant a napokban. A szerzői jog megsértésének minősülhet a The Pirate Bayhez hasonló, torrentportál szolgáltatása és működtetése is. Ez most nem egy helyi, adott országra vonatkozó döntés, hanem az egész Európai Unióra érvényes lehet, hiszen az Európai Bíróság mondta ki.

A bíróság mostani ítélete szerint az ilyen torrentoldalak üzemeltetői akkor is megkerülhetetlen szerepet játszanak a dologban, ha ezeket a torrentfájlokat nem ők, hanem a felhasználók töltik fel. A “nyakon csípés” ráadásul most nem a végfelhasználóknak jelenik meg, hanem a felhasználók internetszolgáltatójánál. Ezek alapján az ilyen internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított hozzáféréseken keresztül elkövetett szerzői jogsértésért. Ennek megfelelően az ISP-ket kötelezni kell, hogy az ilyen weboldalakhoz való hozzáférést akadályozzák meg, vagyis blokkolják a hálózatukon ezeket az oldalakat.

Az egész mögött a bevezetőben említett Pirate Bay és ellene indult hadjárat áll. Azért került az Európai Bírósághoz az ügy, mert a Stichting Brein nevű, szerzői jogvédelemmel foglalkozó alapítvány azt kérte a holland bíróságtól, hogy kötelezze a Ziggo és XS4ALL internet szolgáltatókat a Pirate Bay tulajdonképpeni blokkolására. Hollandia legfelsőbb bírósága pedig az európai szervezethez fordult, hogy valóban büntethetőek-e az oldalhoz való hozzáférést biztosító internetszolgáltatók. A kérdés az volt, hogy a Pirate Bay működése vehető-e “nyilvánossághoz közvetítés”-nek, ennél fogva pedig megsértheti-e a szerzői jogot.

A tegnapi ítéletben az EB kimondta, az ilyen jellegű online megosztó platform szolgáltatását és üzemeltetését ténylegesen az irányelv értelmében vett közvetítésnek kell tekinteni, és ezáltal megvalósítja a szerzői jogsértéshez való hozzáférés lehetőségét.

A legtöbb (sőt inkább az összes) torrentoldalra pedig egy az egyben igaz az az érvelés, amit a Pirate Bay-re kifejtettek. Hiába – a legtöbb esetben – a felhasználók, és nem maguk az oldal üzemeltetői töltik fel a tartalmat, a művek rendelkezésre bocsátásában megkerülhetetlen a szerepük. A keresőkkel, és a kategorizálással elősegítik azt. A hibás vagy elavult feltöltéseket pedig szűrik (hol kézzel, hol géppel), tehát aktívan foglalkoznak a tartalommal, szűrik, rendezgetik azt. A EB azt is hangsúlyozta, hogy ezek az oldalak gyakran haszonszerzés céljából jönnek létre, és jelentős reklámbevételt termelnek. (Az, hogy az esetleges üzemeltetést 100 százalékban fedezik a bevételekből, valószínűleg elég ritka eset, és nem is volt szó arról, hogy ez bármilyen felmentésre okot adhatna.)

Egy szó mint, száz, a döntés, ítélet megszületett, két szolgáltatót már biztosan köteleznek Hollandiában a Pirate Bay blokkolására. Ez természetesen még mindig megkerülhető, ott a VPN, a proxy, de jól látszik, hogy előbb-utóbb eljön az az idő, amikor vagy nem éri már meg a valós és magas kockázat miatt üzemeltetni a torrentoldalakat, vagy meglehetősen nehéz lesz hozzájuk férni. Persze aki letölteni akar, az biztos, hogy valahogy megoldja, elég nehéz lesz a teljes bolygó torrent forgalmát egyik napról a másikra leállítani. Ha esetleg sikerülne, vagy tényleg a legnagyobb oldalakat a legtöbb országban lekapcsolnák, nem lepődnék meg azon, ha szépen átköltözne minden kalóz teljes mértékben az úgynevezett Darknetre, és ott folyna tovább a fájlcsere. Mert az biztos, hogy így vagy úgy, de ez emberek továbbra is le fognak tölteni.

(via: CURIA, napi.hu)