Régen írtunk már a Gazelle Projectről. Aki még nem tudná, ez egy kicsit más felépítésű torrent tracker, mint a hazánkban elterjedt TBdev-ek.

A csend oka prózai volt, a fejlesztők gőzerővel dolgoztak az új verzión. Az előző kiadás óta eltelt több mint egy év alatt rengeteget javítottak a kódon, így összesen több mint ezer módosításon esett át a leporolt Gazelle.

Pár fontosabb újdonság:

  • teljesen újraírt BBCode értelmező
  • új report funkció
  • jobb IRC integráció
  • gyűjtő funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy művész összes torrentjét egyszerre letölthessék
  • javított szerver oldali cache

A Gazelle Project egyébként a What.cd torrentoldal gyermeke. Az oldal tulajai kezdték el fejleszteni. Első körben csak a beavatottak férhettek hozzá a Gazelle forráskódjához, de később megnyitották a tömeg előtt is a kapukat, és bárki letölthette és telepíthette a torrent trackert. Céljuk a fejlesztéssel az volt, hogy egy újabb, biztonságosabb és használhatóbb oldalt hozzanak létre, mint az aktuális TBdev verziók.

A frissítés RC1-ről RC2-re sajnos nem lehetséges, mert a két kódbázis annyira eltérő. Jelenleg SVN-en keresztül nem érhető el a forrás, de közvetlenül letölthető. Az új kóddal együtt a Gazelle weboldala is elköltözött, jelenleg közvetlenül a What.cd oldalán található. Itt fórum és wiki is található, így ha valakinek gondja akad telepítés közben, könnyen találhat segítőket.

Külföldön már jó pár oldal használja a Gazelle-t, itthon én még nem találkoztam olyan torrent oldallal, ami alatt Gazelle futott. Ki tudja, talán a következő pár hónapban indul egy olyan oldal, ami kicsit másképpen gondolkozik, mint a legtöbb hazai site, és be meri vállalni az újdonságot.