Gyakori téma a torrentoldalak működése során, hogy rarozva, vagy kibontva kerüljenek fel a filmek. Mindkét oldalnak vannak hívei, és mindkét oldalnak vannak előnyei.  A két út közé ver hidat a ReScene, amivel már kicsomagolt scene release-t tudunk visszaállítani “gyári” állapotra.

Ahogy a bevezetőben említettem, kardinális probléma a rarozás kérdése. Az egyik oldalon ott van a tradíció és a megszokás. Meg persze az a dolog is, hogy az FTP-ről még mindig így érkezik az anyag, és a nagy, vezető oldalaknál gyakran már emberi közbeavatkozás nélkül kerülnek ki a torrentek – autotrader.  Ilyenkor persze embernek és scriptnek is egyszerűbb, ha nem kell kicsomagolni az állományokat. Ha a CRC ellenőrzésen átment a friss release, már teszi is ki a script. Ilyenkor meg van az a plusz biztonság is, hogy nem kerül ki hibásan az állomány. A rar-ban tárolás és fel / le töltés mellet szól az az érv is, hogy ha egy állomány megsérül, később elég csak azt az egy – két fájlt letölteni torrentről, DC-ről, vagy IRC-ről.  Persze a szélessáv terjedésével ez mára már nem akkora gond, egy közepes sebességű otthoni interneten is lejön egy teljes DVD pár óra alatt.

A kibontás híveinek egyik alap pillére a tárolás. Legtöbben szeretik kicsomagolva tárolni a releaseket, hogy bármikor elő tudják venni, és meg tudják nézni. Ilyenkor senki sem szeretne rarozással pepecselni, főleg ha médiacentert használunk.  A torrent pedig már modernebb protokoll, mint az FTP, és támogatja a hibajavítást. Így ha egy avi-s fájlt töltünk le, nem kell aggódni, ha éppen egy-két kósza bit elmászkál, a program javítja ezeket (ilyenkor keletkeznek a kárba veszett  adatok). Mivel nem akarnak kétszer tárolni egy filmet, így a raros verzió általában hamar törlésre kerül – szegény embernek nincsenek terabájtjai. Így viszont nem fognak tudni visszaállni a seedbe, pedig a legtöbb torrentoldalon kiemelt helyen szerepelnek a “seeder kerestetik” topicok. Ráadásul amióta bevezették a legtöbb trackerre itthon is  a szorzókat, egy régebbi film visszatöltésével szépet tudunk javítani az arányunkon.

Itt jön be a képbe a ReScene, amely egyetlen avi, vagy mkv fájlból képes visszaállítani a teljes scene release-t. Amint azt már fent ecseteltem, remekül jön segítédprogram ha seedbe akarunk visszaállni, vagy esetleg egy kérést teljesítenénk, de a trackerre csak eredeti állapotú fájlokat lehet feltölteni (bár általában a REQ torrenteket lazábban kezelik).

Működése

A ReScene egy speciális, saját formátumú, kisméretű fájlt használ arra, hogy vissza tudja állítani az eredeti release-t. Az .SRR fájlban benne van az NFO és az SFV fájl is. Az SFV különösen fontos, mivel ez tartalmazza a darabolt RAR állományok paramétereit, ami szükséges ahhoz, hogy a megfelelő RAR fájlokat újra el tudja készíteni a program.

Ilyen SRR fájlokat bárki tud készíteni a saját állományai alapján. Hasznos egyrészt backupnak, másrészt akkor jön jól, ha törölni akarjuk az eredeti fájlokat – pl. helyhiány miatt – viszont később még vissza akarunk állni a seedbe. A ReScene egyébként fenntart egy saját .SRR adatbázist is, így a külföldi release-ekkel nem lehet gondunk.

A ReScene-t innen tölthetjük le, a megfelelő .SRR fájlt pedig itt kereshetjünk. Ha ezekkel megvagyunk, másoljuk be az exe-t és a .SRR fájlt oda, ahol a forrás fájlunk található. Mielőtt bármit csinálnánk, jó ha ellenőrizzük, hogy a mi fájlunk és a leendő csomagolt scene verzió megegyezik-e.  Ehhez megint csak a ReScene adatbázisát tudjuk használni, ahol tárolva vannak a méretek is, így könnyű dolgunk van.

crank_1

A Crank.High.Voltage.2009.DVDRip.XviD-BeStDivX a ReScene adatbázisban

És a fájlrendszerben

Fontos az is, hogy az eredeti fájlnévvel dolgozzunk. Így ha egy átnevezett fájlunk van csak (DC-n és egyéb helyeken előszeretettel nevezgetik át az eredeti realeaseket), akkor mindképpen nevezzük át a fájlt az eredetire – szerencsére a ReScene db-ben ez is tárolva van.

Ha minden megvan (.exe, .srr és a kicsomagolt release) akkor el is kezdhetjük a műtétet. Indítsunk egy parancssort Start menüből, vagy egyszerűbb, ha Total Commanderben a célmappában csak bepötyögjük, hogy CMD és ütünk egy entert. Ekkor, ha minden igaz, abban a mappában nyit egy shellt a Windows, ahol álltunk.

Innen már csak egy parancs van hátra,

srr <eredeti srr fájl neve> -o

rescene
Kész is a friss scene release

Ha minden jól megy, akkor pár perc alatt elkészül az újracsomagolt állomány. Ezek után még nem árt a CRC-t újból ellenőrizni, hogy tényleg jó lett-e a csomagolás, illetve, hogy passzol-e a tömörített avi mérete az eredetivel.

rescene_crc

CRC ok, eddig úgy tűnik, minden okés

rescene_rar

A kész rar-ban is passzolnak a méretek

Ha igen, akkor már be is állhatunk seedelni. A -o paraméterrel a kimeneti helyet tudjuk neki megadni (mivel nem írtunk semmit be, ilyenkor az aktuális könyvtárat fogja használni.

Az SRR további kapcsolói: (ha paraméterek nélkül írjuk be akkor listázza őket)

-l: List SRR file contents only.
-x: Extract SRR stored files only.
-d: Use parent directory name as basis for generated .srr file name.
-p: Store file names with paths (relative to the input base directory)
-u: Disable automatic CRC checking during reconstruction.
-y: Assume Y(es) for all prompts.
-v: Enable verbose (technical) output.
-s <file list>: Store additional files in the SRR (wildcards supported)
-i <path>: Specify input base directory.
-o <path>: Specify output file or directory path.
-h <oldname:newname list>: Specify alternate names for extracted files.
ex: srr example.srr -h orginal.mkv:renamed.mkv

A scene releasekhez általában mellékelnek Sample fájlokat is. A ReScene alkotója erre is gondolt, és elkészítette a ReSample nevű programot is, amellyel az eredeti sample is visszaállítható. ReSample letöltés itt.

Amikor visszállítunk egy release-t, a program elkészíti a sample-hez tartozó állományt is. A ReSample-val ezt tudjuk visszaállítani, legegyszerűbben a szokásos parancssoros módon:

srs <srs fajl a releasehez> <eredeti avi fajl>

rescene_sample

Kész is a sample, nem tartott tovább 10 másodpercnél

rescene_sample_2

Még egy gyors összevetés a sample fájlnál, de úgy tűnik most sem hibázott a program.


A ReScene tehát már most remek kiegészítő, de az alkotója szerint pár hét múlva megjelenik egy újabb, jobb verzió is. Én érdeklődve várom.