Talán még emlékeztek a tavalyi porkavarásunkra, amikor is kizártak a Goldenblogból azzal az indokkal, hogy mi magunk hírportálnak adjuk ki magunkat, és mégis az IT blog kategóriában neveztünk. Az öndefiníció fontos dolog, tudtuk meg akkor. Hát most itt az ideje az önkritikának is, kedves Goldenblog.

A Goldenblog már 2008-ban lázba hozott minket, mint egyfajta megmérettetés. Akkor azonban kicsik voltunk ehhez, “csupán” egy nagyon pozitív, Webisztán-vélemény lett a jutalmunk:

“A nagy szerverlefoglalások idején született blog, mely nagyjából a TorrentFreak hazai megfelelője. Egy jelentős számú közösséget, a magyar torrentezőket igyekszik ellátni hírekkel. Minden érintettnek kötelező olvasmány. Legalább annyira, mint az időjárás-jelentés.”

Pedig akkor igazán csak egy kis blog voltunk, mind működésben, mind kinézetben.

asvainfo_first
Asva.info 2008-ban

2009-re azonban akkorát  fejlődtünk minden tekintetben, beleértve a látogatottságot is, hogy bátrabban neveztünk természetesen megint az IT blog kategóriában. Akkor már a jelenlegi, inkább portálos kinézettel, és a “Magyar P2P és BitTorrent Hírportál” title-lel rendelkeztünk és ezt a mai napig egyébként halál komolyan is gondoljuk. Hogy miért pont az IT kategóriára esett a választás mégis? Mert ez volt evidens. És nem csak a tartalom miatt, hanem mert alapvetően ide készültünk. Szinte az első szülinapi témaválasztásban is szerepet játszott a verseny, a twitter-ről és a tumblr-ről már ne is beszéljünk. A facebook csoporttal együtt ezek mind arra engednek következtetni, hogy az asva.info csapata igenis otthon van a web2-ben és folyamatosan bővíti a lehetőségeit. Gondoljuk ezt mi.

Ám a Goldengblognál sokkal fontosabb tényezők játszanak szerepet. Mint pl. az öndefiniálás. Márpedig, ha mi hírportál vagyunk, akkor semmi keresni valónk az IT blogok között. Sőt, a versenyben sem.

@goldenblog Asva.info nevezése nem lett elfogadva, vagy másik kategóriába került? o_O

@asvainfo hi, lehet ezen vitatkozni, de a fejlécetekben ti írjátok: “hírportál”. mi úgy véljük, az öndefiníció fontos dolog. Ezért töröltük.

@goldenblog szó nem volt vitáról, csak kérdeztük. De akkor értjük. (amúgy nem, de mindegy…)

A tavalyi posztban már elsírtuk bánatunkat ezügyben, de az idei események miatt fel kellett idézni. Ugyanis ezzel a húzásával a Goldenblog számunkra egy nevetséges, a “blog.hu belterjes” versenyeztetésévé vált. Érdekes módon olvastam tavaly olyan kommentet is, ami már eleve azt feltételezte, hogy valakinek fizetnie kellett volna valamilyen módon, és akkor bent lenne, de kiderült, őt valamiért sikerült átrakni egy, a Goldenblog szerint számára megfelelő kategóriába. Nyilván ez a mi esetünkben lehetetlen lett volna. Ezért nem is neveztünk idén. Mármint mi. Valaki azonban megtette helyettünk, így csak annyi volt a dolgunk, hogy várunk, mi sül ki a dologból. Erről egyébként úgy értesültünk, hogy láttuk magunkat a top50 IT blog listájában. (Nyilván a kíváncsiság nem hagyott nyugodni, és rápillantottunk az idei versenyzőkre).

Vártunk. És majdnem nyertünk. Na jó, a majdnemtől azért messze lett az eredmény, de végülis akárhonnan nézem, az ötödik hely is nagyon jó végeredmény. Ezt természetesen köszönjük a zsűrinek (Keserű Imre, a HVG Online közösségi média menedzsere, Nákovics László a techline.hu szerkesztője és Buherátor blog, a 2009-es Goldenblog IT kategóriájának nyertese), valamint a ránk szavazó résztvevőknek.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: mi változott idén? Részünkről semmi, talán a másik oldalon sikerült az öndefiniálás fontosságát háttérbe szorítani? Azt hiszem, ez örökre rejtély marad, és valószínűleg ez a poszt sem változtat semmin, de ahogy tavaly nem tudtuk elviselni a “vereséget”, idén nem értjük, mi tett méltóvá mégis a versenyre. De talán nem is számít, a lényeg mégis az, hogy sokaknak tetszik, amit csinálunk, és még a tavalyi győztestől is kaptunk egy pár sort, ami alapján akár újradefiniálhatjuk magunkat:

ASVA.info: A magyar kalózok elsőszámú képviselete, akik mindig megmondják a tutit, ha tetszik, ha nem. Szabadon elérhető biteket mindenkinek!”

Frissítés: A zsűri nevét a Goldenblogról másoltam, így abba a hibába estem, hogy a Buhera blog címe nem jó oldalra mutat. Én javítottam, de ezzel megintcsak magát minősíti a becses társaság, hogy a saját nyertesük címét képtelenek helyesen belinkelni… (Köszi Shadowz)