Péntek délután razziát tartott a rendőrség a Széchenyi István Egyetem belső kollégiumában. A média terel, itt a valóság.

A rendőrség sajtóreferense, Kocsis Tünde r. alezredes, a következő információkat juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Győri Rendőrkapitányság nyomozói az ASVA feljelentése alapján két huszonéves egyetemista hallgató számítógépét foglalta le a kollégiumban. Az ügyben szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt – szakértő bevonásával – folyik a vizsgálat.

Az egyetemisták a kollégiumi hálózat rendszergazdái (igen ez az információ nem téves) voltak. A kollégium egy másik rendszergazdája nyilatkozatot küldött el szerkesztőségünkbe, melynek később eltávolítását kérte. A levél írója szerint a rendszergazdák nem tudtak az üzemeltetett szerveren folyó illegális tevékenységről.

Kálmán András megerősítette, hogy ők tették a feljelentést, valamint elmondta, hogy korábban már figyelmeztették az NIIFI-t, hogy a Széchenyi István Egyetemen (sok más egyetemhez hasonlóan), visszaélnek annak rendkívüli műszaki adottságaival.

A SZE kommunikációs titkára, Winkler Csaba a Kisalföld megkeresésére elmondta, az egyetem a jogbiztonság oldalán áll, s a hallgatókat is arra ösztönzi, s számon kéri rajtuk. Az intézményhez még hivatalos megkeresés nem érkezett az üggyel kapcsolatban. Ha ez megtörténik, az ügy eredményének súlyától függően járnak el.

Frissítés 6:

Az Asva.info szerkesztőségét megdöbbenti, és elszomorítja az a csúsztatás, ami a médiában megy (Index, ItCafe, Kisalföld). Nem értjük, hogy mi értelme a ferdítésnek. Aki kezdetektől olvasta a cikkünket és a hozzászólásokat, tisztában van azzal, hogy nem sima kollégistákról van szó.

Egy egyszerű magyarázat:
A győri kollégiumban a kollégisták nem kapnak publikus ipv4 címet (ipv6-ot igen, de ha megnézzük a BIX ipv6-os forgalmát látható, hogy a kutya sem használja). Ilyen ip-t csak az egyetem rendszergazdája, a laborok rendszergazdája és a kollégiumi hálózat felügyelői kapnak. A történet arról szólt, hogy valaki (külsős személy) hozzáférést kapott egy gépre, ami a kollégiumi (és így az egyetemi) hálózatot használta olyan dolgokra, amiről a gép felügyelője állítólag nem tudott – az ASVA viszont igen.

Ami pedig a Kisalföldön olvasható, szintén vicc kategória. Az, hogy három évet kaphatnak, lehet jogilag így van, de hazánkban még SENKIT sem ítéltek letöltendő börtönbüntetésre warez miatt, pedig jóval nagyobb halakat is fogtak már el. A cikkben pedig bár nagyon jól hangzik, hogy 4 számítógépet vittek el, de tudjuk, hogy ebből csupán egy volt a kérdéses szerver.

Az egyetem “netclubos” oldalán a bemutatkozás részt részben visszaállították, persze a látogatók elől a vezetőket, szintfelelősöket még mindig titkolják, nem tudni miért.

A hétfői razziát eddig hivatalosan nem hozták összefüggésbe az esettel, de gyakran megesik, hogy ha egy gép bukik, könnyebben rátalálnak a többire.