Tegnapelőtt szellőztettük meg a friss infót, miszerint átfogó razzia volt Európában. Már az első hírek is említették hazánkat, és mi is olyan információt kaptunk, hogy legalább egy szerverteremben látták a hatóságokat feltűnni.

Hivatalos információnk nem volt még, de ma reggel válasz érkezett a BRFK kommunikációs osztályától:

A Belga hatóságok kezdeményezésére és szervezésében nemzetközi akció zajlott több ország, így Magyarország részvételével is, melynek célja a szerzői szomszédos jogok megsértésének felderítése, ilyen bűncselekményben érintett szerverek lefoglalása. További információt az akció körülményeiről nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.

Amit még lehet tudni, nem hivatalos forrásból: több nagy, úgynevezett topsite egész biztosan lebukott a razziába. Az érintett oldalak lehetnek:

1. BAR – svéd.

2. LOST – cseh

3. [name redacted] – Hollandia vezető oldala

4. SC – svéd / lengyel

A felsorolás első három eleme “nagyon magas rangú oldal”, és a négy oldalból három egész biztosan lebukott. Ezen kívül még egy jelentős kelet-európai affiliate site nem elérhető, de egyelőre úgy tűnik, ez csak biztonsági okokból. A scene egyébként, ahogy az lenni szokott, gyorsan reagált az estere, és egy scenenotice formájában (Delete.TDF.and.Members.From.Your.Sites-SCENENOTICE) értesítette a “tagokat”. A legújabb információk szerint az Egyesült Királyság legnagyobb top siteja is áldozatul esett a razziának.

Eddig összesen 10 embert tartóztattak le – 25 és 30 közöttiek -, ebből 5 embert Belgiumban, ahonnan irányították az akciót. A több országot átfogó művelet során 48 (más források szerint 49) szervert kapcsoltak le. A kiszolgálók között voltak olyanok ami egyetemeket, illetve kórházi – nagy sebességű – hálózatokra csatlakoztak. A legnagyobb fogást Lengyelországban ejtették, az itt lefoglalt warez szerver kapacitása 150-180 terabyte között van.

Látható tehát, hogy nemcsak az itthoni szervek ellenőrzik a hazai hálózatokat és szervereket, hanem egy esetleges külföldi akciónak is bármikor részesei lehetünk. A belga hatóságok későbbre ígértek sajtótájékoztatót, ami után talán több részletet is megtudhatunk.