Az Index.hu-n olvasható, hogy az interfilm.ru torrentoldal üzemeltetői ellen per indult, és akár 6 év börtönt is kaphatnak. A vád szerint a BitTorrent oldal több milliárd dolláros kárt okozott a premier filmek kamerás verzióinak terjesztésével.

Az Interfilm szervereit még tavaly foglalta le egy razzia során a rendőrség. Az üzemeltető egyébként egy házaspár, rajtuk kívül pedig több, az oldal karbantartásával foglalkozó embert is letartóztattak. A site-on egyébként nagy számban voltak kamerás filmek, amelyek a gyenge minőség ellenére nagy népszerűségnek örvendenek még mindig. Az orosz kamerás anyagokat egyébként több másik ország csapatai is felhasználták saját anyaguk elkészítésére. Ezeket a torrenteket gyakran a premierrel egyidőben, vagy esetenként még előtte le lehetett tölteni az oldalról.

A pert a RAPO nevű jogvédő szervezet indította, ami Oroszországban többek között a Universal, a Paramount, a Sony, a Warner Bros és a 20th Century Fox médiacégeket képviseli. A szervezet számításai szerint a torrentoldal 38,7 milliárd rubel (1,25 milliárd dollár, 273 milliárd forint) kárt okozott a kiadóknak. Hogy ezt az összeget mi alapján számolták ki, az egyelőre nem ismert. Az orosz törvények alapján az üzemeltető házaspár, Iván és Irina Podorozsnyikov, akik Ripper és Nadezhda álneveken vezették az oldalt akár hat-hat év börtönt is kaphatnak.

Az oldal tulajai mellett több felhasználó ellen is nyomoznak, akik az Interfilmről letöltött filmeket saját kalózoldalakra töltötték fel, vagy sokszorosították és eladták őket. Az orosz jog szerint azt kell bizonyítani, hogy anyagi haszna származott valakinek az illegális letöltésekből – index.hu

Az Index.hu “A torrentoldal egyébként azóta is él, csak nevet változtatott, és Leaseweb néven egy malajziai internetszolgáltató szerveréről üzemel.” kijelentése egy erős félrefordítás eredménye.

A pontos helyzet az, hogy korábban Hollandiában, az ismert Leaseweb ISP-nél volt hostolva az oldal, de mára már egy maláj szolgáltató hálózatából érhető el a tracker. Az site egyébként nem csak interfilm.ru domain alatt fut, hanem BitHouse.org címen is elérhető.

(via index.hu, torrentfreak)