Hát ezt is megértük. Hazánk egyik legpatinásabb és egyben legrégebbi oldalán megjelent a támogatás lehetősége. Ez persze nem feltétlen rossz dolog, lehet úgy is csinálni a támogatást, hogy annak nincsen lehúzás szaga, illetve nem üti keresztül a torrentezés lényegét: amit letöltöttél, azt oszd vissza.

A bitHUmen oldalán pár napja él ez a lehetőség:, a leírás szerint a felhasználók már régebb óta kérték az üzemeletetőit, hogy valamilyen formában lehessen támogatni az oldalt – persze a seedelésen kívül.

A támogatás ebben a pillanatban csak PayPal-on keresztül történhet meg, 1500, 2500 illetve 3500 forintos csomagokban. A támogató egyetlen dolgot kap cserébe: a donate csillagot a neve mellé. (Reméljük, a PayPal nem fagyassza be a fiókot, mint ahogy azt tette párszor nagyobb külföldi, torrenthez kötődő oldalakkal.)

A bitHUmen idén nyáron lesz egy évtizedes. Ez nagyon szép kor egy torrentoldal ) esetében (de lényegében bármilyen közösségi oldalnál), különösseen ha visszagondolunk, mennyire nem egyszerű évek voltak ezek. Az oldal szervereit többször lefoglalták, állt nem egyszer DDoS támadások kereszttűzében. Többször kellett domaint váltania az oldalnak, ilyen-olyan okok miatt. Voltak és vannak azonban jó dolgok is a történetében. Amiota az oldal elindult megmaradt annál a vonalnál amit mindig is képviselt. Nem feltétlen a legnagyobb, hanem talán a legminőségibb közösséget építette fel. Odafigyelnek arra, hogy a torrentek száma helyett inkább a minőségük legyen a fontosabb tényező. Két olyan torrentoldal “ex felhasználóit” fogadták be az elmúlt év alatt, akik maguk is valamilyen szinten egy minőséget képviseltek hazánkban. 2004-ben, 0-ról indult az oldal, idén pedig már 100 ezer felhasználót is túllépte.

A torrent oldalaknál bevált dolog egyébként a támogatás (vagy prémium fiók) használata. A bH talán abban tér el a többitől, hogy a felhasználók tényleg csak azért támogatják az oldalt és rajta keresztül persze a készítőket, mert úgy gondolják, megérdemlik. A támogató felhasználók nem jutnak előnyökhöz a többi userrel szembe, mint például más oldalaknál, ahol esetleg mentesülhetnek a hit&run intézménye alól. Nektek mi a véleményetek? Megérdemli a bH azt a pár ezer forintot?