Az Európai Bíróság egy tanácsadója kijelentette egy régóta húzódó fájlmegosztásról szóló vita kapcsán, hogy az ISP nem kötelezhető a szerzői jogokat sértő fájlok blokkolására vagy szűrésére. Ezzel ugyanis megsértik az EU jogszabályai által biztosított fogyasztói jogokat.

scarlet

A vita, amelyben a tanácsadó megszólalt, a SABAM nevű zenei jogokat védő szervezet és a Scarlet (vagy korábbi nevén Tiscali) internet szolgáltató között zajlik már 2007 óta. A jogvédők szerették volna, ha a szolgáltató szűrő eszközöket telepít a hálózatára, hogy megfigyelje ügyfelei kommunikációját, valamint meg is állítsa azt, amennyiben azok jogvédett zenét csereberélnek. Négy évvel ezelőtt a brüsszeli bíróság utasította is a szolgáltató egy ilyen rendszer kiépítésére, mely ellen azonban a Scarlet azzal tiltakozott, hogy kémkedni az ügyfelek után illegális. Valamint azt is állítják, hogy még az Audible Magic-kel (a telepíteni kívánt rendszer) sem állítható meg minden jogsértés.

Az ügy nem sokkal ezután az Európai Bírósághoz került, ami egyben azt is jelenti, hogy a vita kimenetele precedens értékű lehet az ISP-k felelősségre vonásának tekintetében. Az elmúlt 24 óra fényében pozitív lehet a szolgáltatók számára a végeredmény, ugyanis Cruz Villalón ügyvéd kijelentette, hogy egy szűrő és blokkoló rendszer korlátozná a kommunikáció magánjellegéhez és a személyes adatok védelméhez való jogot. Márpedig ezek alapvető jogok az Európai Unióban. Ezzel együtt az információáramlás szabadságát is korlátozná.

Az ügyvéd szerint ugyan ezek az alapvető jogok is korlátozhatóak természetesen, de csakis a törvénnyel összhangban, valamint a nemzeti jogi alapokba beillesztve, elérhetően, tisztán és előre láthatóan.

A bírói rendelet elfüggetlenítve és megelőző intézkedésként alkalmazná a szűrő rendszert, azonban egy fájl megtalálása nem jelent egyértelműen éppen akkor szellemi tulajdonjog ellen elkövetett jogsértést vagy akár csak egy készülő jogsértés lehetőségét sem.

Villalón további – igencsak helytálló – meglátása az is, hogy egy előszűrő szabályozás nemcsak a belga ügyfelekre lenne hatással, hanem más országok szolgáltatóinak felhasználóira is.
Az Európai Bíróság természetesen nem köteles az ügyvéd tanácsai által eljárni, de mindenképpen óriási jelentőséggel bírnak majd a döntési folyamatban.

Mi pedig kíváncsian várjuk, hogyan alakul kis uniónk jelenleg hatályos és igencsak többirányú jogszabály dzsungele, na és persze mennyire alkalmazható esetleg hazánkban is.

(via torrentfreak)