Hosszú ideje megy már a képzeletbeli harc a jogtulajdonosok és a torrentezők között. Most megint úgy látszik, hogy a szerzői jogvédők taktikáztak jobban.

A TorrentFreak egy friss cikkében egy svédországi hírről olvashatunk, miszerint egy bírósági döntés értelémben a legnagyobb publikus trackert – OpenBittorrent – hostoló cégnek ki kell adni a felhasználók olyan adatait (leginkább az ip címekre gondolhatunk), amelyek alapján beazonosíthatóak.

openbittorrent

Nem ez volt az első ilyen eset. Korábban a TeliaSonera internetszolgáltatónak adtak ultimátumot. Vagy kiadják a SweTorrents oldalhoz köthető felhasználók adatait, vagy jókora bírságra számíthatnak. Az ISP szerencsére nem adja könnyen a bőrét, és fellebezett a határozat ellen. Sokak szerint viszont sok jóra nem számíthatnak – ahogy az OpenBittorent szolgáltatója sem -, mivel jelentős a politikai támogattsága a felhasználói azonosítást megvalósító IPRED szabályzatnak.

Az OpenBitTorrent a jelenleg létező egyik legnagyobb publikus BitTorrent tracker. A Pirate Bay, amikor szorult a hurok a nyaka körül, már alapértelmezett trackerként használta. Érdekes módon az OpenBitTorrent oldala most nem működik, sőt a domain DNS bejegyzésében az A rekord a 127.0.0.1 -re mutat, amely a localhost címe. Testvéroldala, a  PublicBt azonban még most is működik.