Egy kedves olvasónk küldte el hozzánk azt a levelet, amelyet a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért – jutatott el az ELTE vezetőihez. A levelet aztán az Informatikai Kar minden hallgatója megkapta.

Az emailben a ProArt (állítólag nem először egyébként) figyelmezteti az egyetemet, hogy az általuk hostingolt szervereken a hallgatók zenéket tárolnak, és tesznek bárki számára online elérhetővé.

Mivel az ELTE adja a tárhelyet és a hostingot ezekhez az oldalakhoz (*.people.inf.elte.hu) a ProArt levélében figyelmezteti, hogy közvetítő szolgáltatónak minősül. A levél után az egyetem munkatársai már tudomást szerezhettek hivatalosan is arról, hogy a tárolt információ jogellenes. Így a felelősségük kizárása érdekében együtt kell működniük a ProArt-tal. Ez az együttműködés pedig az, hogy figyelmeztették a felhasználókat arra, hogy bizony ők rengeteg kárt okoznak a művészeknek és jogvédőknek, hogy az egyetem webszerverén egy-két kósza mp3-at tárolnak. Nem arról van szó most, hogy kalózcsoportok használnák az egyetem vagy a kollégium infrastruktúráját a release feltöltésére és tárolására, hanem csupán arról, hogy pár mp3 kint van – uram bocsá’  publikusan indexelhető és kereshető formában a Google által.

A közvetítő szolgáltatónak bizonyos záros határidőben belül intézkednie kell (információ eltávolítás vagy a hozzáférés megszüntetése), különben neki kell a “jogsértésekért” felelnie, ideértve az elmaradt jogdíj befizetését és a polgári jog szabályai szerint a kártérítés megfizetését.

A levelet egyébként január 13-n kapták az ELTE hallgatói, viszont itt – ott még a mai napon is fellelhetőek voltak olyan mp3 állományok, amelyeket az inf.elte.hu hostingolt.