Európa több országában, köztük Magyarországon is szervereket foglalt le a rendőrség egy összehangolt akció keretében. A célpont a VPNLab.net szolgáltató, illetve annak előfizetői voltak. A rendőrség közleménye szerint a számítógépeket egy olyan szolgáltatás működtetéséhez használták, amely éveken keresztül lehetőséget biztosított a kiberbűnözőknek nyomaik elfedésére.

A VPNLab.net nevű szolgálatás felhasználóit és infrastruktúráját célzó intézkedésekre január 17-én került sor Németországban, Hollandiában, Kanadában, Csehországban, Franciaországban, Lettországban, Ukrajnában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon. A VPNLab.net működtetéséhez használt szervereket ugyanabban az időpontban állították le a nyomozók, így a szolgáltatás megszokott kezdőképernyője helyett már a rendőrség tájékoztató üzenete fogadja a látogatókat.

A VPNLab.net 2008-ban jött létre és online anonimitás biztosított bárkinek akár már évi 60 dolláros díj ellenében is. A szolgáltatás számos különböző országban működő szerverekkel akár többszörös titkosítást is lehetővé tett, emiatt a kiberbűnözők körében is népszerű választás lett, annak a használatát a darknetet is ajánlották egymásnak a bűnelkövetők. A VPNLab.net már korábban a nyomozók látóterébe került, mivel számos nyomozás során állapították meg, hogy a bűnözők a weboldal anonimitást biztosító szolgáltatásait használták zsarolóvírusok és egyéb rosszindulatú programok terjesztése, csaló és zsaroló kampányok futtatása, valamint ezeket lehetővé tevő kommunikáció és infrastruktúra kiépítése során.

 

Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói vettek részt az akcióban, melyet több hónapos adatcsere előzött meg. A hétfői rajtaütés során a nyomozók felkutatták és lefoglalták az érintett szervereket és megakadályozták az azokhoz való további hozzáférést. A lefoglalt adatok elemzése és cseréje érdekében az akcióban résztvevő rendőri egységek tovább folytatják a nemzetközi együttműködést.

Forrás: police.hu