2021. november 4-től elérhető a https://0day.hu, amely egy alapvető kiberbiztonsági tudásbázis fiatalkorúak, szülők és pedagógusok számára.

A digitális forradalom, mely napjainkban zajlik, sok területen alakította át az életünket. Az internet széleskörű elterjedésével a rengeteg előny mellett veszélyek is leselkednek ránk. Ilyenek többek között  az adathalász e-mailek és weboldalak, az online bántalmazási formák, a nem kívánatos tartalmak  könnyű és korlátlan elérhetősége, vagy például a személyes adatokkal való számtalan visszaélés. Ezek  a veszélyek, noha mindenki életében jelen vannak, különösen kiszolgáltatottá teszik a gyermekeket. 

Az UNICEF adatai szerint hazánkban jelenleg a 10-18 éves gyermekek 96 százalékának van  mobiltelefonja, 88 százalékának pedig közösségi profilja, az oktatási rendszer kerettantervében  azonban jelenleg nem szerepel olyan egységes tananyag, amely felkészítené a jövő generációját az  elektronikus eszközök tudatos és biztonságos használatára. Ezért született meg a Hacktivity Zer0 Day  kezdeményezés (https://0day.hu), melynek küldetése, hogy a gyermekeket segítse és megtanítsa a  digitális terek biztonságos és tudatos használatára, de fontos célja az is, hogy a szülők és pedagógusok  is megismerjék a digitális világ aktuális trendjeit, tisztában legyenek vele, hogy a fiatalok épp milyen  platformokat használnak, illetve a gyermekek mindennapi eszközhasználata közben felmerülő  problémákat gyakorlottan meg tudják oldani. A Hacktivity Zer0 Day választ ad többek között azokra a  kérdésekre, hogy: 

  • Milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre internetezés, az online játékok vagy a közösségi  média használata során? 
  • Milyen pszichés problémákat okozhat a fiatalok körében a túlzott, kontroll nélküli  médiafogyasztás? Mit lehet tenni ellenük? 
  • Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy biztonságban tudja a gyermekét a különböző online  platformok használata során? 
  • Miért fontos, hogy odafigyeljünk a digitális lábnyomunkra és hogyan óvhatjuk meg a személyes  adatainkat? 
  • Mi az a cyberbullying vagy más néven online bántalmazás, milyen formái vannak, és mit lehet  tenni ellene? 
  • Kik azok az influenszerek és miért fontos szűrni az általuk készített tartalmakat? 

A Hacktivity Zer0 Day eredetileg egy egész napos fizikai konferenciaként került volna lebonyolításra,  ahol a gyermekek, szülők és pedagógusok izgalmas előadásokon és interaktív feladatokon,  workshopokon keresztül ismerkedhettek volna meg a digitális világgal és annak aktuális veszélyeivel,  de ezt a kezdeményezést a pandémia sajnálatos módon felülírta.  

A Zer0 Day így a virtuális térbe szorult és egy egész napos, 2021. november 4-től elérhető online  videófolyamként látott napvilágot a Clico Magyarország és a PaloAlto Networks segítségével és a  Digitális Jólét Program szakmai támogatásával. A https://0day.hu weboldal alapvető kiberbiztonsági  videótárként szolgál, azaz a különböző témákban készült tartalmakat, előadásokat és kerekasztal  beszélgetéseket bármikor tartalomjegyzék szerűen el lehet érni és le lehet játszani, ahogy az egész  napos videófolyam is bármikor visszanézhető. Célunk, hogy a gyermekeknek és a  szülőknek/pedagógusoknak szóló tudatosító tartalmak folyamatosan rendelkezésre álljanak és  bővüljenek, hogy egy olyan tudásbázis alakuljon ki, amelyet bárki bármikor elérhet és felhasználhat.