Tették fel a címben látható kérdést a /r/hungary subredditen. Látva a posztot és olvasva a rá érkező válaszokat, azt gondoltam hogy ez egy remek felvetés így év végére. Ti torrenteztek?

A kommenteket olvasva a többség nagyrészt egy véleményen volt – vagy legalábbis érzékelhető volt egy vonal, és valahogy azt érztem, én is ezeket az érveket hozom fel, ha a torrentezésről van szó. Alapvetően fel lehet bontani média tipusokra a torrentezés okait és mértékét.

Film / Sorozat

A probléma gyökere talán az, amit a WandaVision-ös cikkben is kóstolgattunk. Egyre több platform, egyre jobban széttöredezett piac, lehetőségek. Az ember még előfizet a Netflix-re az újdonságok miatt, még talán az HBO GO is becsúszik a több szinkronos tartalom miatt. De ezen kívül ugye ott van az Amazon vagy a Hulu szolgáltatása, sőt ha a friss Marvel sorozatok szeretnénk legálisan nézni, akkor a Disney+ is kell. Ha összeszámolnánk már valószínűleg bőven havi 10 ezer forint járunk, és még csak filmeket, sorozatokat érjük el. Még nem hallgattunk zenét, nem játszottunk, és dolgoztunk.

Jómagam is Netflix / HBO GO párti vagyok, ezekre hosszú ideje elő vagyok fizetve, de ha pl. a friss Dextert szeretném megnézni, ezek sajnos nem elegek. Emellett sok régi film, sorozat előbb utóbb eltűnik a streaming oldalakról, és ha én pár évente meg szeretném nézni, nincs jobb megoldás, mint letölteni azokat. Megvehetném DVD-n vagy akarom mondani, Blu-Ray-en, de ahhoz már jó lenne egy lejátszó is. A lemezeket valahol meg tárolni is kell. Emellett mi van ha nem a TV előtt akarom megnézni, hanem a wc-n ülve a tableten.

Játék

Itt is elindult valami hasonló folyamat, mint filmeknél, hiszen egyre több cloud alapú játék szolgáltatás jelent meg a hazai piacon is (Xbox Cloud, Stadia). Ezeknek a legtöbb esetben kicsi a közös metszete, sok az exkluzív cím, ha tehát nincs szerencsénk, akkor nem biztos, hogy minden játék amit mi várunk egy szolgáltatónál elérhető lesz. Emellett a másik gyakori érv a letöltésekre az AAA kategóriás játékok magas ára. 60 és lehet hamarosan a 80 euró egy játékra iszonyatosan sok, főleg a hazai átlag fizetéseket nézve. És azért valljuk be, csak idén befutott pár olyan cím, ami igen csak csalódást okozott a rajongóknak. Persze tudom, ott a refund, meg a vásárolt játék mellé support, és online játék lehetőség. Már ha pár év után nem zárják be a szervereket ugye. Vagy nem árasztják el a cheaterek az online játékteret, amire a fejlesztő, kiadó nagyban tojik. Vagy keményen dolgozik rajta, de látható eredmény nélkül. Ilyenre is van jó pár példa.

De persze van legális út is. Az akciózásoknak hála gyakran olcsóbban is hozzájuthatunk a játékokhoz. Ha nem a nulladik napon akarunk játszani (ami manapság kvázi olyan mintha mi lennék a kiadó fizetetlen teszteri), akkor a frissebb játékok ára is emészthetőbb lesz idővel. Emellett ott vannak a népszerű játékboltok, mint pl a Steam, GOG vagy az Epic Games Store, ahol gyakran vannak leárazások, ajándék játékok. Bár ha őszintén összeszámolnám hány játékkal is játszottam az elmúlt évkben, amiket lekattintottam pár dollárért, vagy akár ingyen, hát elég kicsi szám jönne össze. De a digitális polcon elférnek, és nem porosodnak.

Zene

Itt is sok opció közül választhatunk mint pl. a jó öreg motoros Spotify, aminek emlékszem a hazai megjelenését remegve vártam (én nem trükköztem külföldi kártyadatokkal és címekkel, hogy előbb kipróbálhassam). No de ott az Apple Music, esetleg a Deezer, YouTube Music és a Tidal. A zene streaming szolgáltatók “könyvtárában” talán a legnagyobb az átfedés. A népszerű eladók és dalaik megtalálhatóak a szinte az összes platformon.

Az mp3 letöltésnek esetemben is jó ideje vége, talán utoljára a kollégiumban töltöttem le zenéket. És tudom, ott a flac, de nem, én nem vagyok olyan vájt fülü. Illetve hiába van USB a kocsiban, nem szórakozok ezzel. Egyszerűbb a telefonról átlőni a zenét, mint hogy memória kártyákkal vagy pendriveokkal bohóckodjak. Ugyan ez igaz otthon is, az IKEA hangszórójára könnyedén be lehetett kötni a népszerű stremaing szolgáltatókat, pár lépés és már szól is a legális Mery Christmas és társai.

Programok

Unalmasnak tűnhet, de a programok terén is hasonló az irány, mint a többi média esetén. A gyártók rájöttek, hogy kényelmesebb, és hosszabb távon jövedelmezőbb havi előfizetési díjakat kérni a szoftverek használatáért, mint egyszer eladni őket. Bár vannak hibrid modellek, ahol eladják a szoftvert teljes áron, de csak egy adott verzióra, és ha upgradelni szeretnék, akkor egy – két évente sajnos ki kell csengetni a program árát, vagy legalább az upgrad-ét.

Itt érzem leginkább, hogy kinőttem warez világából. Vagy inkább azt mondanám megváltozott a felhasználási szokásom. Adobe előfizetést például megvettem, mert szükség volt rá a fotók feldolgozáshoz. A többi szoftvernél sikerült megtalálni az alternatívákat, nagyon sok fizetős programot jól ki lehet válltani ingyenesekkel. Amit megveszek, annak az árát úgy nézem, hogy a munkához kell, vissza fogja termelni a költségét.

Könyvek

Érzésre ez piac  jár leghátrébb a többi közül. Ha könyvekre gondolunk, még mindig a fizikai, több száz oldalas kemény vagy puha kötésü könyv jelenik meg a szemünk előtt. A kiadók lassan adaptálják a többi média megoldásait. Vannak már ebook-ok és van már például előfizetéses hangoskönyv szolgáltatás is. De a könyves boltokba még mindig sokan járnak, szeretik megfogdosni a könyveket, forgatni, nézegetni őket vásárlás előtt.

Meg kell mondanom, ezen a téren vagyok a leggyarlóbb. Ritkán veszek ebookot, rendes könyvet többször. Azokat lehet forgatni, nézegetni, a gyereket szívesebben rakod oda egy könyv, mint az iPad elé. De az ebookok ára még elég magas, szinte a fizikai könyvek ár színvonalán van. Nehezen szánom rá magamat ezeket az összegeket kifizetni. Az epub / pdf fájlokat pedig túl könnyü és kényelmes használni több eszközön keresztül.

Összeségébe tehát elmondható, hogy én még torrentezek. Van ahol szükségből, van ahol spúrságból, de torrentezek. Messze nem annyit mint pár évvel ezelőtt, szóval azt érzem jövök le a szerről, már régen nem frissítgetem a bh főoldalát, nem lapozom át esténként a torrenteket, hogy lássam miket töltöttek fel aznap, nehogy “lemaradjak” valamiről. Meglátjuk jövőre javul, vagy romlik a helyzet…

Kiemelt kép: unsplash.