Örülök, hogy az asva.info megnyitotta kapuit és leközölhetünk saját cikkeket és gondolatokat. Egyre jobban foglalkoztatnak engem a torrent és fájlmegosztás körül forgó hírek és események, mint gondolom mindenkit, aki megfordul ezen a site-on. Így veszem a bátorságot és megosztom veletek gondolataimat, véleményemet és tapasztalataimat, na meg felhívni kapcsolódó cikkekre a figyelmet, amelyekkel talán nem is találkoznátok máskülönben.

Első cikkem alapgondolata egy érdekes blogbejegyzés alapján ötlött a fejembe, amelyhez aztán több és több dolog kezdett kapcsolódni, így már indulásból egy többrészes cikksorozatot tárok elétek.

Ahogy a címből is kitűnik a DRM-ről és a fájlmegosztással (amely nagy része ugye torrentezés) való kapcsolatáról lesz szó. Biztos sokan ismerik már a kifejezést és van egy kialakult véleményük az említett technológiáról. Személy szerint az utóbbi időben kezdtem saját fizetést kapni és egyre inkább „legális” digitális tartalom fogyasztóvá válni, így egyre többet találkozom a DRM-el és annak hátrányaival.

Lényegesnek tartom, hogy kiskoromban olyan világban nőttem fel, ahol nem hallottam a szerzői jogvédelemről (tehát önhibán kívül egyszerűen nem informáltak róla), én értettem legjobban a számítógépekhez a családban (így nem mondták az ősök, hogy ezt meg azt nem szabad kisfiam), floppy lemezeken cserélgettünk mindenfélét, nem volt DRM és örültünk, amikor végre lett internetünk, így megszabadulhattunk már a CD-k nagy részétől is. Egy olyan világ, ahol azt cseréltük és osztottuk meg egymással, ami a legjobban tetszett, folyamatosan válogattunk és toplistákat állítottunk össze, nem zavart minket semmi a floppy és CD lemezek utánpótlásán kívül. Ahol csak a tartalom minősége és felhasználási szabadság számított. Bárcsak most is így láthatnám a dolgokat, de miért is nem lehet, lehetne egyáltalán…? (a torrent oldalakon, a közösség tagjaként sokan érthetik, hogy miről beszélek)

Ha régen felmerült volna a lehetősége annak, hogy nagyon minimális költségekkel és szupergyors sebességgel lehetne eljuttatni a fogyasztókhoz a digitális tartalmat, ráadásul világszinten, biztosan kapva kaptak volna az alkalmon, ehelyett most mikor a technológia olyan szinten áll, hogy ez játszi könnyedséggel megvalósítható lenne, mégsem ezt tapasztaljuk. Ehelyett akadnak mindenféle lehúzó, akadályozó és rendkívül frusztráló kezdeményezések és megvalósítások, mint: DRM, SOPA, PIPA, ACTA és mások…

Összegezve, most, hogy felnőttem a feladathoz, hogy „legális”, digitális tartalomfogyasztó legyek és szeretem támogatni a kedvelt tartalmak alkotóit, elvárnám cserébe ugyanazt a régi érzést, vagy még többet! A technológia adott, a vásárlás ennek ellenére nehézkesebb, mint lennie kellene és a végeredmény, azaz a vásárlás, a tulajdonba vétel utáni érzet nem az igazi, sokszor pedig kényelmetlen is.

Ha a lehetőségek adottak, akkor miért tartunk a jelenlegi helyzetnél? Mikor várható változás, sokat kell még várni? Miért kell várni egyáltalán és miért nem lehet nagyobb előrelépésekről hallani? (kisebb kezdeményezések azért akadnak) Miért a megszorítások vannak túlsúlyban és miért lesz egyre és egyre több belőlük?

Ezen kérdéseket és válaszokat próbálom boncolgatni az elkövetkezendő részek folyamán, persze csak ha lesz igény a folytatásra…

Folytatása következik.

A cikket írta: Ningen