A holland Gazdasági Minisztérium frissen nyilvánosságra hozott kutatása szerint a fájlcsere jót tesz az ország gazdaságának – írja a HWSW.hu. Bár Hollandiába az utóbbi időben keményítenek a jog- (és érdek) védő szervezetek, még mindig elég “szabad” az ország, és megtűrt rossz a fájlcsere. Vagy ezek szerint nem is olyan rossz?

A kutatás szerint a felhasználók a fájlcserével megspórolt anyagi javakat másra költik, ergó a pénz nem vész el, csak máshol, másmilyen formában bukkan fel. Az 1500 fő bevonásával végzett kutatás célja az volt, hogy a fájlcsere (zene, film, játék) gazdasági és kulturális hatásait vizsgálja, mind a letöltők, mind a megosztók, feltöltők szemszögeit figyelembe véve. Az eredmény pedig világos, a fájlcsere kreatívabbá, és nyitottabbá teszi a lakosokat, ezáltal pedig jótékonyén hatást fejt ki az ország kultúrájára.

p2p_holland

Megszületett Napster és elindult a grafikon a másik irányba

A kiadók persze nem örülnek annyira annak, hogy a holland fogyasztóknak csupán 2,3 %-a fizet zene-, film-, vagy játékletöltésekért. A holland jog hasonló a hazaihoz; “letölteni nem bűn”, így a lakosok teljes joggal töltik le a legfrissebb albumokat. Az egy-egy albumletöltésen spórolt összeg pedig valamilyen úton-módon úgyis az ország zsebében köt ki, hiszen a felhasználó másra fordítja ahelyett, hogy talicskaszám hordanák Amerikába, a szórakoztatóipar Mekkájába, ahol csak még egy újabb fényűző partiként végzi az a pénz, amiből értékes hazai munkahelyeket lehetne teremteni.

(via hwsw.hu)