A Valve elnöke, Gabe Newell egy seattle-i Valve-konferencián többeket meglepett a szoftverkalózkodással kapcsolatos kérdésre való válaszával, hiszen szembement azokkal a nagy kiadókkal, akik a kalózkodást a PC-játékok legnagyobb profitgyilkosának tartják.

A szoftverkalózkodás nincs azoknak a dolgoknak a listáján, amik miatt aggódunk. – mondta Newell. – A Steam adottságai igencsak megnehezítik a kalózkodni vágyó emberek dolgát. Még fontosabb azonban az, hogy elég magas az értéke a velünk fenntartott kapcsolatnak ahhoz, hogy az emberek ne az illegális megoldásokban legyenek érdekeltek. Veszélyes dolog is jogosulatlanul hozzájutni valamelyik játékunkhoz, mert ha később elkapunk, azzal az összes Valve-játékodat elveszíted, vagy nem játszhatsz velük az interneten.

Még Newell felszólalása előtt a szintén Valve-os Jason Holtman csillapította a kedélyeket a feltörekvő játékpiacokat, Oroszországot és Kínát állítólag veszélyeztető nagy mértékű szoftverkalózkodással kapcsolatban. Szerinte az ilyen félelmek alaptalanok, a probléma pedig könnyen megoldható. Jason hozzátette, a Valve úgy oldotta meg a nemzetközi szoftvermásolás problémáját, hogy az egész világon mindig egyszerre adja ki a játékait, ellentétben a legtöbb kiadóval, akik a világ többi részén Nyugat-Európa és az USA után akár hat hónapos eltéréssel jelentetik meg a szoftvereiket,

Tudjuk, hogy Oroszországgal kapcsolatban jött létre a féktelen kalózkodás legendája. De a “féktelen kalózkodás” valójában csak sok kiszolgálatlan vásárló. Az oroszoknak van pénzük, szeretnek játszani, és vannak PC-ik. Szeretnek boltban vásárolni és azt is szeretik, ha nem kell Bittorrent oldalakat használniuk.

(a cikk Gémeskút blogról származik)