A Cisco nemrég közzétett előrejelzése alapján az látszik, hogy az internetezők étvágya nem fog csökkenni, és tovább növekedik a sávszélesség igény. A becslések szerint 2013-ban az internetezők egy hónapban 56 exabájt forgalmat fognak generálni.

A prognosztizált növekedés nagy része az online videó javára írható. Lényegében az ilyen streaming oldalak (mint pl. YouTube vagy az Ustream) lesznek felelősek a közeljövőben a megnövekedett sávszélességért. Így átveszik az uralmat a fájlmegosztó hálózatoktól, amelyek jelenleg még az Internet forgalmának döntő többségét teszik ki. A P2P folytatja a növekedését, de nem akkora ütemben, ahogy az online videó, amely 2011-től vezető szerepet játszik majd a sávszélesség elfogyasztásában. 2013-ban pedig a havi forgalom a mostani ötszöröse lesz – 56 exabájt.

online_video_cisco

A Cisco megosztott még néhány előrejelezési grafikont, mint például azt, ami az egyes országok fájlmegosztási forgalmával foglalkozik. A következő grafikonon Amerikát, Dél-Koreát, Kínát, Japánt és Oroszországot hasonlítják össze. A képről jól látszik, hogy a jelenleg is domináló két internetes nagyhatalom (Amerika és Dél-Korea) fog a közeljövőben is elöl szerepelni, de 2012 körül helyet cserélnek, és Dél-Korea elhúz.

online_video_cisco_2

És íme végül egy grafikon, amely az internetes és a mobil fájlmegosztás forgalmának várható alakulását hasonlítja össze:

online_video_cisco_3

Annak ellenére, hogy az öt éves intervallumra a mobil eszközök összes forgalmának 66-szoros növekedését jósolják a Cisco szakemberei, szerintük ez a forgalom főleg videóletöltésből fog állni, a fájlcsere csak egy elenyésző részét teszi majd ki.

(via p2p-blog.com)