Tartunk egy kisebb szemlét, hogy mi a helyzet a BitTorrent kliensek háza táján. Mik a legfrissebb stabil verziók, milyen újdonságok várhatóak, ill. bemutatunk pár eddig elhanyagolt klienst is.

uTorrent

A (talán) legnépszerűbb kliens friss verziója az 1.8.1, amely 2008. 10. 06-án látott napvilágot. A készítők már jó ideje nyilvánosságra hozták, hogy készül a kliens Mac-es verziója, de azóta csend van, ami történt az annyi, hogy pár hónapja egy korai alfa verzió kiszivárgott a PirateBay-re.

A következő verzió, amely hamarosan érkezik, nagy valószínűséggel az 1.9-es alfa lesz, ha hihetünk a fórum adminisztrátor bejegyzésének (ez mai hír). És megjelent!

Az uTorrent egyébként Linux-on Wine segítségével tökéletesen használható.

Deluge

A szintén népszerű, multiplatformos kliens legfrissebb verziója az 1.0.5, amely november 9-én jelent meg. Azóta már folyik az újabb verzió, az 1.0.6 fejlesztése. Friss információ még a Deluge-ről, hogy elkészült a (majdnem) teljesen magyar nyelvű oldala, egy hazai fanatikus jóvoltából, amely a http://deluge.hu címen érhető el.

A Deluge egy robosztus, libtorrent alapú kliens, amelynek a GUI-jáért a PyGTK felelős. Képes a daemon módban való futtatásra is, és webui-val is rendelkezik.

Több UPC-s felhasználó jelezte, hogy ezzel a klienssel nagyobb sebességet tud elérni napközben is.

Transmission

A Linuxon és Mac-en népszerű kliens 1.4-es verziója szintén november 9-én jelent meg. A kliens népszerűségét egyszerűségének köszönheti, ill. az is segítette az elterjedését, hogy az Ubuntu Linux-ban jó ideje ez az alapértelmezett BitTorrent kliens.

Halite

A Halite egy igen apró, kis erőforrás igényű program. Sajnos a fejlesztése nem halad túl gyorsan, a legfrissebb 0.3.1-es verzió még nyárról, egész pontosan július 15-ről származik. Mellette szól még, hogy bár nem a legújabb, de fejlett titkosítással rendelkezik.

Pletyka szinten hallani arról, hogy a forgalomkorlátozások ellen jól használható, ezt sajnos nem tudjuk megerősíteni.

BitComet

A c++ alapú BitTorrent kliens 1.06-os, legújabb verziója november 12-én jelent meg. Korábban jóval nagyobb rajongói tábora volt, mára ez kissé megfogyatkozott. Ami pozitívum, hogy továbbra is ingyenes és kis erőforrás igényű.

Vuze

A Vuze, amely már a Vuze HD Network tagja, és jóval több, mint egy egyszerű torrent kliens. Jelenleg a 4.0-ás verziónál jár a program. A korábban Azureus néven futó kliens mára már egy globális disztribúciós platform szerves része.  Akik szeretik a robosztus, sok funkcióval és extrával bíró programokat, egész biztosan megkedvelik. Az új subscribe funkcióval pedig sokkal egyszerűbben automatizálhatóak a letöltéseink.

A kliens Java alapú, a legtöbb felhasználót ez rettenti el. Aki egyébként nem használná ki a rengetek plusz funkciót, az valószínű, hogy jobban jár egy egyszerűbb klienssel.

BitTorrent

Az “eredeti” kliens mára alaposan megváltozott, mind kívül, mind belül. Magja jó ideje már az uTorrent (mivel a BitTorrent Inc. felvásárolta azt). Előnye, hogy multiplatformos, Windows, Mac és Linux-os verziója is van. A Windows-os verzió jelenleg 6.1.2-nál jár, a Linuxos 5.2.2-nél, a Mac-es pedig 4.27.2-nél.

Tribler

A Tribler, egy “közösségi” kliens, amely a 4.5.1-es verziójánál jár, amely ebben a hónapban jelent meg. Beépített keresője van (YouTube, LiveLeak torrent, stb.) és sok más közösségi funkcióval van felszerelve, így aki pusztán egy BitTorrent programot szeretne, az nem fogja kihasználni a funkcióit. A Tribler elérhető a legtöbb népszerű operációs rendszerre, úgy mint Windows, Mac és Linux.

Xtorrent

Az Xtorrent egy tisztán OS X-re való kliens, amelynek a legfrissebb 1.1(v53)-as verziója október 29-én látott napvilágot. Tagadhatatlan előnye, hogy teljesen belesimul a Mac-es felületbe, így aki nem akar nagyon csilli-villi klienst OS X-re, annak akár jó választás is lehet. Képes együttműködni az iTunes, iPod, iPhone, és Apple TV-vel is. Sajnos a kibővített funkciókért már fizetnünk kell.

BitSpirit

A BitSpirit egy ingyenes, Windows-ra fejlesztett BitTorrent kliens, amely a BitComet forráskódját használja. Egyszerű felülettel rendelkezik, és viszonylag alacsony erőforrás igényű. Legújabb – 3.3.2.352 – verziója október 28-án jött ki.

Kapcsolódó bejegyzések:

(Tisztában vagyok vele, hogy ez csupán egy szelete a BitTorrent kliensek piacának, de igyekeztem most a legnépszerűbb, lehetőleg GUI-s klienseket bemutatni.)