Elindult a francia HADOPI figyelmeztető rendszere, így aki jogsértő anyagokat tölt le (és fel), az péntektől számíthat arra, hogy a tevékenységének beszüntetésére felszólító leveleket kapnak szolgáltatójuktól.

A már általunk is sokszor tárgyalt három csapás törvénye úgy működik, hogy a felhasználót két esetben csak figyelmeztetik, de ha nem hagy fel káros (sic!) tevékenységével, akár az “internetet is elvehetik tőle”. Az egész ügyet egy, külön erre a célra létrehozott hatóság fogja felügyelni.

Az első botláskor még nem jár semmilyen retorzió, viszont ha fél éven belül “visszaesik” a netes bűnöző, – azaz illegális (megint csak sic!) letöltésen kapják, akkor megkapja a második, és egyben utolsó figyelmeztetését.

A harmadik alkalommal már nem fáradnak a levelezéssel a hatóságok, az internet előfizetést megszüntetik, és büntetést szabnak ki a kalózra. A figyelmeztetést a négy legnagyobb francia internetszolgáltató közül még csak kettő küldte ki, ám az első körből kimaradó Orange és az SFR ügyfelei is megkaphatják még ezen a héten a maguk felszólításait.

A HADOPI-t, úgy látszik, a kalózkodás megszüntetésének egyetlen fegyvereként kezelik. Nem lennék most francia internetező, és azon sem lepődnék meg, ha Franciaországban hirtelen még jobban erősödne az a nemzetközi trend, hogy a natúr P2P forgalom csökken, s vele egyenes arányban a VPN pedig meredeken emelkedik.