Exkluzív szolgáltatással bővült a PREtorians oldala, olyasmivel, amiről eddig csak külföldön hallhattunk. Ez most itthon is elérhetővé válhat: VPN hálózat a BitTorrent forgalom, és saját magunk védelmében. A rendszer hasonlóképpen működik, mint a Pirate Bay által kínált IPREDator.

A VPN segítségével titkosíthatóvá válik az egész internetes forgalom, ide értve természetesen a BitTorrentet is. Ezzel egyrészt elkerülhetjük, hogy a jogvédők monitorozásának a hálójába essünk, és a szolgáltatók bittorrent sávszélesség korlátja alól is mentesülhetünk. Ez, ahogy a p2p helyzete áll hazánkban (na és persze külföldön), fokozottan szükséges lehet.

A PREtorians-féle VPN hálózatról sokat nem tudni, egyelőre csak a főoldalra van kiírva, hogy lehet jelentkezni – de elég valószínű, hogy egyelőre csak tesztelés folyik. A rendszer egyébként működik, kipróbáltuk. Alig fél órával a jelentkezés után már meg is kaptuk a szükséges információkat (host, felhasználónév és a jelszó) és a válaszlevélben még egy egyszerű útmutató is van, amelynek segítségével a felhasználók könnyedén be tudják állítani a VPN-t.

A svéd Ipredator-hoz egyébként már a kezdetek elején legalább százezeren csatlakoztak, pedig az országban nem ez az egyetlen ilyen szolgáltatás, ahol VPN-hez lehet hozzáférni.

A VPN az angol Virtual Private Network rövidítéséből származik, és virtuális magánhálózatot jelent. A VPN kapcsolat virtuális, mivel egy-egy hálózati csomópont közti közvetlennek látszó útvonal valójában egy létező hordozóhálózat több csomópontján, akár eltérő útvonalakon keresztül jön létre, és magán jellegű, mivel a virtuális összeköttetésen átmenő forgalom csak a virtuális összeköttetés végpontjai számára látható, a hordozó hálózat csomópontjai számára nem. Mindez különböző kriptográfiai protokollok és algoritmusok segítségével valósul meg. (Wikipedia)

Frissítve: A nagy érdeklődés miatt a teszt accountok elfogytak. Jelenleg korlátozott felhasználói számmal folynak a tesztelések, és a későbbiekben döntenek a szolgáltatás további alakulásáról.

Frissítve 2: Pár kisebb hibát javítottak a VPN-n, és így ismét lehet ingyenes hozzáféréseket kérni. Az egyszerűbb ügyintézés végett az oldalon, a vpntestuser-nek kell írni, ha valaki ki szeretné próbálni a rendszert. Az előző felhasználók természetesen megmaradtak, ezen felül még 50 hely kerül kiosztásra a második körben.