Szerencsére nem itthon, hanem a nagybetűs USA-ban. A Cox – egy meglehetősen nagy internetszolgáltató – több ügyfelének is letiltotta a hozzáférését “szerzői jogot megsértő” anyagok miatt. Az egész persze ismét egy jog (vagy inkább érdek) védő szervezettől indult.


Az ilyen szervezetek mindig erős nyomást fejtettek ki az ISP-kre azáltal, hogy leveleket küldözgettek nekik, hogy a felhasználók a hálózatán mely jogvédett anyagokat töltik éppen le, ezzel pedig milyen hatalmas kárt okoznak az iparnak. A legtöbb ISP ezeket a leveleket egyszerűen továbbította az ügyfeleknek, és megkérte őket, hogy fejezzék be tevékenységüket.

A Cox, akinek közel 3.5 millió ügyfele van, ennél jóval tovább ment, és nemes egyszerűséggel felfüggesztette az internet hozzáférését a felhasználóknak addig, amíg el nem távolítják a kérdéses fájlokat a gépről, fel nem függesztik a fájlcserélő programok használatát (”turn off sharing feature of your peer-to-peer software”). Ha mindezzel végzett a kedves ügyfél, akkor van lehetősége újra aktiválni a internet hozzáférését.

Részlet a Cox üzenetébol:

Under the DMCA, we have the responsibility to temporarily disable your Internet access, until such time as you take the necessary steps to remove the infringing files and to prevent further distribution of copyrighted material.

Az üzenetben egyébként több csúsztatás is van, a DMCA nem kötelezi a szolgáltatót arra, hogy felfüggessze a felhasználók internet hozzáférését, csak tájékoztatni kell őket a tényről, illetve a teendőkről.

Azon már meg sem lepődünk, hogy az ügyfeleknek több napjába telt, mire visszaállították az internetjüket. A Cox-nál egyhén szólva is fejetlenség volt, és elérhetetlenek voltak az ügyfélszolgálatnál. Ha valamikor pedig felveszik a telefont, akkor nagy valószínűséggel egy korábbi számra irányítják az ügyfelet.

(A Cox figyelmeztetése)

Hazánkban is volt hasonló esetekre példa (ISP figyelmeztetésre), a legnagyobb visszhangot talán Tóth Benedek és a T-online esete kapta. Mint ismeretes, a T-onlinenak jelezte a Warner Bros. Entertainment Inc., hogy Tóth Benedek IP címéről megosztásra került egy, a Warner tulajdonát képező, és így szerzői jogvédelem alatt álló film.

A T-Online azt is kiemeli a levélben, hogy akár fel is bonthatják a szerződést, és a Warner “hatósági eljárást” kezdeményezhet az érintett ellen.

A levél végén még erősen ajánlják az ügyfélnek, hogy törölje a merevlemezéről az összes érintett fájlt, és sürgősen fejezze be bármilyen módon történő megosztását az állományoknak.

A T-Online a levél utolsó felében “megnyugtatásul” közli, hogy a levél másolatát nem küldték el a Warnernek, és nem is monitorozza a forgalmat. Az IP címet a Warner adta le a T-Online-nak, aki csak egyszerűen párosította. A lényeg viszont ez:

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a hatályos jogszabályok alapján a hatóságok megkeresésére előfizetői adatait az internet szolgáltató köteles kiadni.

Szép (régi) új világ!

(via torrentfreak, toth-benedek-blog)