A héten a bitHUmen oldalán volt olvasható egy hír, amely jelentősen átalakíthatja a hazai torrentezési világot. Az oldal vezetősége ugyanis hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy megpróbálnak gátat szabni a gombamód szaporodó, különböző tömörítés eljárással feltöltött, általában rossz minőségű filmeknek. Ennek az első lépése pedig az, hogy kitiltják az oldalról a moziból származó releaseket.

Ez a döntés egyébként nem világrengető és újszerű, a legnagyobb felhasználói számmal rendelkező magyar torrentoldalon, az nCore-on már jó ideje benne van a feltöltési szabályzatban, hogy kamerás releaseket (CAM, TS, TC) tilos feltölteni az oldalra.

CAM, TS, TC szótár

CAM: A “cam” szó azt jelenti, hogy a filmet moziból, általában digitális videó kamerával rögzítik. Egyes esetekben egy kicsi, háromlábú állványt használnak, de ez sokszor nem lehetséges, ezért a kamera rázkódhat. Szintén gondot okozhat, hogy nem mindig ülnek nyugton, tehát nem pont a vászonnal szemben lévő szögből rögzítik a filmet. Ha a vágás megfelelő, ezt nehéz megmondani, kivéve ha van felirat a vásznon, azonban sokszor úgy hagyják és nem lesz párhuzamos a képernyő alsó és felső része. A hang a kamera beépített mikrofonjából származik ezért különösen vígjátékok esetében, nevetés hallatszik a film közben. Ezen incidensek miatt a hang- és képminőség általában rossz, de ha szerencsénk van, akkor a felvétel üres teremben zajlott és a hangminőség viszonylag jó.

TS: A telesync-es felvétel kinézetre ugyanolyan, mint a kamerás, azzal a különbséggel, hogy itt egy külső hangforrásból származik a hang (az esetek nagy részében egy jack dugóból, amit a nagyothallók székébe szoktak rakni). A sima kamerás felvételeknél levő hang nem jó minőségű, mivel itt sok külső zajforrás bezavarhat. Sok TS-es felvétel üres moziban vagy a vetítőteremből (professzionális kamerával) történik, ennek köszönhetően pedig a kép is jobb minőségű. A minőségbeli különbségek nagyok lehetnek, tehát a release teljes letöltése előtt mindenképpen nézd meg a sample-t. a TS-ek nagy százaléka CAM-es felvétel, ami újra lett címkézve.

TC: A telecine gép a filmeket a filmtekercsről digitálisan másolja. A kép és hang minősége nagyon jó, de ezen gép beszerzése és a költségei drágák, ezért ritkán találkozunk velük. Az oldalarány általában megfelelő, azonban léteznek 4:3-as TC-k is. Egy nagyszerű példa erre a tavaly elkészült Jurassic Park 3 TC. A TC kifejezést nem szabad összekeverni a TimeCode kifejezéssel, ami a képernyőn látható számlálót jelent.

(forrás: PREtorians videoformats)

Általában két nagy csoportra oszthatóak a valamilyen szinten kamerás releasek. Az első a legegyszerűbb, amikor mind a kép, mind a hang valamilyen mozis felvételből származik. Ezek a hazai releaseknél általában úgy tevődtek össze, hogy a külföldi képre illesztették a hazai hangot (hangot felvenni azért még mindig kisebb rizikó, mint képet). Bár tudunk ugye olyan esetről is, amikor a magyar kamerás release megelőzött mindenkit, és még a külföldi anyagoknak is ő szolgált alapul. Visszatérve a minőségre, itt persze tudható, hogy mind a hang, mind a kép mozis, nincs nagy elvárás az embereknek. Ám manapság gyakran hamar kijön a film DVD vagy éppen BD kiadása angol nyelven. Ezek az alapanyagai az MD jelzéssel ellátott BDrip vagy DVDrip anyagoknak, amelyek magyar nyelven terjedtek a torrent oldalakon. Itt a torrent nevéből már a gyanútlan, kevésbé rutinos felhasználó azt várja, hogy egy “teljes értékű” és hibátlan minőségű filmmel van dolga. Később jön csak a csalódás, és bosszankodás, hogy a hang bizony nem az, amire számított. Természetesen az nfo olvasásával, tanulmányozásával ezek a lyukra futások elkerülhetőek, de mindenkinek vannak olyan ismerősei, akiknek ez már meghaladja a képességüket, és csak letölteni tudnak.

A bH csapata valószínűleg ezt akarta elkerülni, és megszüntetni azzal a lépéssel, hogy kitiltották ezeket a gyenge minőségű releaseket az oldalukról. Ezzel természetesen elveszik az oldal egy olyan jellemzője, amely valaha “menő” és “trendi” volt, miszerint az oldalon már a premier estéjén fent voltak magyarul a mozifilmek. Több évvel ezelőtt még “saját” csapata is volt az oldalnak (G1, G1-bH, G1-CiNEDUB), amely szállította ezeket a filmeket “kizárólag” a bitHUmen felhasználóinak. Mekkorát fordult a világ, hogy most pont ezek a felvételek tiltottak lettek az oldalon.

bithumen_cam_deletedA régi szép idők, saját márkás kamerás releasek a bitHUmen-en

Azóta persze történt legalább 2 olyan dolog, amely még jobban megindokolhatja ezt döntést. Az egyik, hogy hogy a hazai film forgalmazók nem nézték jó szemmel azt, ami a torrent oldalakon, és a többi warez oldalon folyt. A premier napján felkerült filmek érzékenyen érintették őket, ennek meg is lett az eredménye: csúsztatott hazai premierek. Természetesen ez még nem riasztotta el a kalózokat attól, hogy továbbra is felvegyék a filmeket. A hazai felhasználóknál, mozinézőknél pedig leginkább dühöt váltott ki ez a döntés. Aki eddig torrenten nézte a premier filmeket az maximum megnézte angolul, magyar felirattal, aki pedig eljárt a filmekre, azzal szúrtak ki a legjobban. A csúsztatott premier tehát igazából senkinek nem jó.

Lásd:

A másik ok, amiért megpróbálhatják visszaszorítani a kamerás filmeket, az az, hogy az utóbbi időben több magyar csapat/ember is lebukott, aki ezeknek a filmeknek a forgalmazásával, vagy készítésével foglalkozott. Persze mindig vannak újak, akik átveszik a helyeket, de ha idővel egyre több oldalon lesznek tiltottak ezek a filmek, lassan nem lesz kinek csinálni. (A torrent, bár nem az egyetlen,  de még mindig az egyik legnépszerűbb warez alternatíva.) A filmkalózok lebukása pedig akár az oldalakra is veszélyes lehet, hiszen ha közelebbi kapcsolatban vannak, akkor lehet a tulajdonosokhoz, vagy az üzemeltetőkhöz is eljuthatnak a nyomozók, ha éppen ez a cél.

A kamerás filmek nem tűnnek persze azonnal el, hiszen sok magyar oldalra még mindig szabadon feltölthetőek, viszont a presztízzsel bíró oldalakról kiszorult. Elképzelhető, hogy több kicsi oldal követni fogja ezeket a lépéseket, de abban biztosak lehetünk, hogy amíg igény van rá, mindig lesz olyan hely, ahova felkerülnek.