Érkezett egy olvasói levél, mely jó példája annak, hogy miért is töltünk le, illetve hogy vannak próbálkozások a torrent társadalomban is zenei CD legális úton való hozzájutáshoz. Csakhogy hiába. Azt már tudjuk, hogy akarni, meg hinni hol kell, a véres valóság az, hogy 2011 utolsó napján sem olyan nyitott a világ és a zeneipar, hogy bárki, bárhol kielégítse ízlésének megfelelő termék fogyasztásával szükségleteit. Valljuk be, így nehéz hasznos tagjának lenni a fogyasztói társadalomnak.

Az egyszeri ember zenevásárlási kalandjai Na, hadd osszak meg egy felettébb érdekes dolgot a kedves hallgatósággal.

Van egy új együttes (EarlyRise), megtetszett a zenéjük. Láttam egy youtube videót, szimpatikussá váltak. Ott volt a link a facebook oldalra, ahol le lehetett tölteni (persze csak lájkolás után) 4 számot a cd-jükről. Az is nagyon tetszett. Egyáltalán nem vagyok vásárolgatós, de kíváncsiságképpen rámentem arra a menüpontra, hogy “Buy our full album now!”. Mindenféle mellémagyarázás nélkül feljött egy nagy lista kétfelé szedve: Physical copy és Digital copy.

Namondom, nekem digital kell, egyrészt, mert nem akarok a lemezre várni másfél hónapot, nameg ha rajtam múlna CD meghajtó se lenne a gépemben már, az mp3 az igazi. Digital copy-nál az alábbiak sorakoztak: CDbaby, iTunes, amazon.com és Napster.

Na, gondoltam magamban jól felszerelkeztek, van választék. Rámentem az amazon-ra, arról hallottam még eddig a legtöbb jót, kíváncsi voltam. Király volt, bele tudtam hallgatni a többi számba is, azok között is volt pár elég tetszetős. 5 dolcsiért mondom nem a világvége, hosszas fontolgatás után rávettem magam a vásárlásra. Kb 3 perces keresgélés után rájöttem, hogy jobboldalt a bannernek/reklámnak tűnő izék között van a vásárláshoz való továbblépés. Nagy diadalittasan kattintottam, majd meglepődtem – regisztrálni kell. Sebaj, gondoltam – lehet jó lesz még úgy 20 év múlva megint a regisztrációm egy másik vásárláshoz. Így hát regisztráltam. Nem volt túl bonyolult, nem is bosszankodtam miatta. Reg után egyből jött egy kis dobozka, fogadjam el a feltételeket – jóvan megnéztem mi van benne, semmi para, elfogadtam. Nyomok egy oké gombot, bekéri a számlázási adatokat. Ekkor éreztem azt, hogy ez a netes vásárlás sem 2 kattintás, mint ahogy hirdetve van az amazon kezdőoldalán..beírkálom az adataimat, utca, házszám, BAZmegye (:D), röhögök, hogy még a telefonszámomat is kötelezően bekérik (óó, de biztosan fognak majd hívni amcsiból…), rányomok az oké gombra és akkor nyögik ki először, hogy szorri, de csak az USÁban lehet terméket vásárolni.

Nos, ekkor felment bennem a pumpa. A regisztráció és mindenféle személyes adataim kötelező megadása után tudtak csak szólni?! …ekkor tartottam úgy negyed óránál.

Megyek a következőre: Napster. Kattintás és betöltődés után egyből jön az üzenet, hogy szorri ez már nem a Napster, hanem már a Rapshody. Hát mondom – kit érdekel. Nyomok egy oké gombot és kiírja, hogy szorri nem található a termék. Külön rákerestem, nem létezik náluk eme előadó. Ezután már egyre csak reményvesztetten kattolok a Cdbaby-re, ahol van, de már 10$ az album. Dupla annyiba kerül?? Iksz. Utolsó leheletemmel meglesem az iTunes Store-t, ahol szintúgy 10$ és csak akkor lehet megvásárolni, ha van iTunes programom telepítve a gépen… Ekkora feltételekkel meg vásároljon az, akinek Imre az anyja….ismétlem: EGY albumot akartam venni, nem akartam egyik áruházat sem rendszeresen használni.

Szóval nyitottam egy új fület, gó döpájritbéj és gépelem: EarlyRise. Nincs fenn. Hoppá. Innen üzenem kedves AMCSI felebarátaimnak – dobjanak egy email-t, ha már fenn lesz valahol torrenten!

Mert én megpróbáltam!

Megkérünk minden kedves olvasót, hogy kommentjeikben tartózkodjanak a zenei fájlok formátumára vonatkozó vitáktól, valamit a levél írójának próbálkozását illető negatív kritikától.