A spanyol fájlcserélők még mindig nyugodtan alhatnak, a jogvédők támadásai egyelőre kudarcba fulladnak, hiába próbálják a végfelhasználókat vagy a torrentportálokat a bíróság elé citálni.

Mint ahogy arról már írtunk, Spanyolországban a fájlcsere legális mindaddig, amíg nem bizonyított, hogy az illető anyagi haszonszerzésre használja. Még májusban indított a SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) – helyi jogvédő szervezet – pert egy torrentoldal ellen. A portál vezetője elmondta, hogy az oldalon nem voltak és nem is lesznek reklámok, ergo haszna sincs belőle, csupán linkeket helyezett el, ahogy azt több másik kereső és indexelő oldal is teszi. A jogvédő szervezet természetesen azt szerette volna elérni a bíróságon, hogy az oldalt bezárják. Azonban a bíró ezt nem tette meg. Mint elmondta, a P2P csupán egy fájltovábbító technológia, önmagában semmilyen szerzői jogi törvényt nem sért meg.

A döntés kihirdetésekor a bíró ismét megerősítette mindenkinek, hogy amíg a felhasználóknak nincs haszna a fájlcserélésből, és csupán magáncélra másolják és osszák meg, addig nem követnek el bűnt, és támadhatatlanok. Persze ez a döntés valószínűleg nem fogja meghátrálásra kényszeríteni a jogvédőket, és továbbra is aktívan támadják a torrentoldalakat.

(via itcafe)