Az egyik nagy kedvencünk, a Business Software Alliance (a szoftvergyártók érdekeit képviselő szervezet) friss tanulmányából kiderül, hogy a BSA immár a p2p hálózatokat is aktívan figyeli, és saját fejlesztésű szoftverével automatikusan monitorozza a fájlcserélő oldalakat – na persze csak azokat, ahova be tud jutni.

A szoftver,  ha felismer egy illegálisan terjesztett programot (legyen az szimpla fájlcserélő oldal, vagy éppen aukciós portál), értesíti a weboldal üzemeltetőjét vagy éppen az oldal internetszolgáltatóját. Tessék megkapaszkodni, 2,4 millió ilyen figyelmeztetést küldött a BSA 2009 év első felében!

Az ilyen keresőrobotok a jelentés szerint a bittorent trackeren eddig 103 ezer fájl eltávolításában játszottak szerepet – a világ kilenc legnagyobb torrentindexelő oldaláról. Az aukciós oldalakról 19 ezer árverést (128 ezer szoftvert) távolíttattak el.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a kalóz letöltések milyen veszélyeket hordoznak. A jelentés párhuzamba állítja az internetes kalózkodást és a spywarek elterjedését. A taanulmány szerint egyértelműen kimutatható, hogy ahol elterjedt a kalózkodás és letöltögetés, ott a fertőzések száma is magasabb. Ebben egyébként bármennyire is tiltakozunk, van igazság. Jó példa erre, hogy az egyik legnagyobb Mac (!) alapú botnet is tört programokba való beágyazással terjedt. Azaz a készítők letöltötték a szoftverek kalózverzióit, és egyszerűen a torrentbe, vagy akár a fájlokba beágyazták a saját programjukat, amik futtatás során feltelepítették az áldozat gépére a trójait. Az ilyen jellegű sebezhetőség valóban létezik, de leginkább a nyitott trackereket, torrentindexelőket érintik. A zárt, privát trackerekre ritkán kerülnek fel vírusos anyagok, illetve ha igen, akkor gyorsan eltávolítják. És már több olyan nyitott torrentportál is van, ahol kizárólag ellenőrzött tartalmak találhatóak. Ez persze egész biztosan nem szerepel a jelentésben.

A tanulmányban egyébként megtalálható egy lista, amely a sikerrel zárult rendőrségi akciókat tartalmazza, és itt megtalálható az idei CFM-es nagy lefoglalás is, ahol az NNI 43 szerver, és 200-250 terabájt adatot foglalt le. Egyes hírek szerint az adatok feldolgozása és elemzése még meg sem kezdődött, mivel az adatmennyiség akkora, hogy egyszerűen nincs keret arra, hogy foglalkozzanak vele – mivel minden adatot le kéne másolni első lépésben.

(via itcafe)