Hiába van itthon is 3D IMAX, illetve TV láz, hiába hordják haza az emberek a HDTV-ket, mint a kilós kenyeret, a torrentezési szokások és trendek nem nagyon változtak az elmúlt pár évben. A felhasználók számára még mindig érdekesek és értékesek a magyar nyelvű, kamerás  filmek.

Minőség kontra élmény

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az új magyar film, az Üvegtigris 3 megjelenése a hazai BitTorrent oldalakon. A filmet csak egy oldalon kevesebb mint 24 óra alatt több mint 20 ezren töltötték le, és ezzel a top letöltött filmek közé is bekerült (két oldal adatait használtuk csak).

uvegtigris_sample

Screenshot az Üvegtigris 3 kamerás verziójából

A magyar gyártású film megelőzi még az agyon reklámozott Tron-t is, amely egyelőre szintén csak kamerás verzióban érhető el. Utóbbi filmet is már több mint 10 ezer felhasználó töltötte le (még mindig csak két hazai tracker adatairól beszélünk). A Tron hiába már napok óta elérhető, mégis több felhasználó töltötte le az Üvegtigris harmadik részét. A felhasználók számára tehát még mindig elsőbbséget élvez az az élmény, hogy idő előtt birtokolhatják a filmet – főleg ha magyar nyelvű illetve magyar filmekről van szó – mint a minőség.

Siker kontra letöltés

Valószínűleg a filmforgalmazók ezeket a számokat majd úgy reklámozzák, hogy lám ennyi mozinézőt veszítettek az illegális (?) letöltések miatt. Csak arról mindig elfelejtenek beszélni, hogy az ilyen hazai “sláger” filmeknél a hazai warez scene általában csak késleltetve adja ki a kamerás verziót, pont azért, hogy ne lehessen a letöltéssel védekezni a pocsék mozis teljesítmény miatt. A filmet az első hétvégén a premier előtti vetítésekkel együtt több mint 50 ezren látták. Ez egyébként a teljes hétvégi magyar mozilátogatók számának 31 százaléka.

A trilógia első része – amelyet még 2001-ben mutattak be – 120 ezer nézőt vonzott a moziba (a harmadik rész ennek az adatnak a felét már majdnem elérte) és 125 ezren vásárolták meg DVD-n. A második rész ennél is sikeresebb volt, 2006-ban több mint 300 ezren nézték meg a folytatást, és a DVD eladások is jól mentek, több mint 60 ezret sikerült eladni belőle. Warez már 2001-ben és 2006-ban is volt, látható tehát, ha jó magyar filmet készítenek, van rá néző a mozikban. A filmek bukását nem lehet tehát az illegális letöltésekre fogni, személy szerint én remélem, – és a jelek erre utalnak – az Üvegtigris méltó lesz elődeihez és jól szerepel a hazai film piacon.