Nem mondhatjuk, hogy eseménytelen év áll mögöttünk. A múlt évben itt az Asva.info oldalán 190 cikk – post vagy hívjuk bárminek – jelent meg. Összefoglalni szinte lehetetlen, de azért megpróbáljuk megemlíteni a legfontosabb dolgokat. Nem lesz rövid, ha még maradt kóla (esetleg hozzá whisky) és ropi nyugodtan elő lehet venni.

Január

Nem indult gond nélkül az év, a Majomparadén komoly probléma volt, az oldal véletlenszerűen léptetett be ismeretlen emberek fiókjába. A BIX rekordot döntött, 150 Gb/s sebességet mutatott, amelyet az év során később is csak kis mértékben szárnyalt túl (a rekord most 163 Gb/s). Egy fülesnek köszönhetően betekinthettünk a hazai warez (torrent) spam világába, közel egy éves cikkünk még mindig aktuális, nem koptak ki a spammerek a bittorrent köreiből. Olyannyira aktívak voltak a spammerek januárban, hogy még egy hasonló témájú cikk is született, amelyben megmutattuk milyen amatőrök is a spammerek, és mégis milyen nehéz ellenük fellépni. Az “oldal, amelyről nem írhatunk” tavaly volt 5 éves, várhatóan idén pedig 6.

Február

Az év második hónapja is bajosan indult egy hazai torrentoldalnak, a Teracod oldala (vagyis az egyik admin, akinek hozzáférése volt az oldalhoz) vírust kapott be, és a site hamar a Google fertőzött oldalainak listájára került. A Spamwiki spambejelentő email címet indított, hogy könnyebben tudjanak az emberek a spamekkel foglalkozni. Volt egy kisebb razzia is, amely pár fizetős ftp-t érintett, de pontos információk nem szivárogtak ki.

Március

Csonka hónap volt a március részünkről, több különálló dolog miatt sem jutott elég idő szeretett oldalunkra. Ennek ellenére sikerült azért egy olyan cikket írni, amelyben egy torrentoldal staffját emeltük boncasztalra. Az indulatok természetesen elszabadultak.

Április

Nem is indulhatott volna máshogy a hónap, mint egy jóízű tréfával. Egy külföldi torrentoldal óvszert küldött a kalóz ellenes szervezeteknek, egy rövid üzenettel, “bárcsak a szüleitek használták volna”. Órási számokat találhattunk a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóközleményében, ami a CFM ügyről szólt. Több mint 50 millió forintot, illetve 180 millió forint értékű számítástechnikai eszközt foglaltak le. 21 gyanúsított ellen folytattak akkor eljárást, és közölük 5-en előzetes letartóztatásban voltak – páran (?) már ki jöttek. A CFM “fejét” K. Balázst akkor még keresték. Szintén áprilisban írtunk arról, hogy hazánk vezeti azt a spam ranglistát, amely azt mondja meg, hogy 100 levélből hány spam. A helyzet azóta egyébként nem sokat javult.

Május

A PREtorians elsők között lépett arra az útra, hogy “a kevesebb néha több”. A szabálymódosítás – ha kijön egy jobb minőségi release, a rosszabbat törlik – annak az egyébként 2009-es trendnek a folytatása, amelyben megpróbálták minimalizálni a felkerülő dupe torrentek számát. A Majomparadé folytatta a mélyrepülést, és nem állhattuk szó nélkül az oldal buta döntéseit. Májusban kezdődött a BigTorrent szappanopera, amely kíméletlenül hosszúra nyúlt, és talán még be sem fejeződött.

Június

Egyértelmű, hogy a június legnagyobb eseménye az összefüggő, több jelentős oldalt érintő magyar p2p razzia volt. Június 16-án egy szerdai napon ismét elsők között szellőztettük meg a hírt (figyelem, a linken több mint 1000 hozzászólásos cikk), hogy p2p razzia volt. A BIX zuhanni kezdett, rengeteg oldal nem volt elérhető. Torrentoldalakról és seedszerverekről beszélt mindenki. Oldalunk alig, illetve néha egyáltalán nem bírta a terhelést, annyian voltatok kíváncsiak a friss hírekre. Csütörtökre megérkeztek az információk, a BRFK bőséges “anyagot” biztosított. Videókon és képeken láthattuk, ahogy kihúzzák a szervereket, illetve összegyűjtik őket. A razzia három naposra sikerült, a legnagyobb dobás kétségtelenül az volt, hogy pénteken az nCore gépeit is lefoglalták a rendőrök. A nagy zűrzavarban megkerestünk olyan embereket, akik tudnak válaszolni a torrentezők kérdéseire. Gigantikus széljegyzetünk a témáról is sok olvasót érdekelt.

Július

A hónap híre egyeseknek, hogy az nCore újraéledt a razziából. A főnix feltámadt, az emberek nem vásároltak kétszer annyi dvd-t és mozijegyet az ncoretalanság idején sem. A razzia megint csak időlegesen volt hatással a letöltésekre, és maximum az oldalakról való letöltések aránya változott. Vitathatlanul a hónap legszánalmasabb híre az volt, amikor a VOLT fesztiválon tartott razziát a MAHASZ. Azt vizsgálták, hogy kinek vannak nem legális forrású zeneszámai. A hír bejárta a komplett magyar médiát. Jelentős mértékben átrajzolta a hazai torrentezési szokásokat, hogy bezárt a BitGate. Szerencsére az oldal “folytatásáról” hamar megjött az információ. A hazai torrentoldalak közül még voltak olyanok, akik a razzia miatt álltak, ez EVO pl. szintén csak július vége felé tudott elindulni, ráadásul mentés nélkül, a 0-ról kellett kezdeniük.

Augusztus

A hónap eleji hír az volt, hogy a bitHUmen is elindult. Sok információ nem volt az oldalról, hogy pontosan miért állt le a razzia után, a staff finoman fogalmazva is szűkszavú volt. De ezt sokan elfelejtették, amikor végre újra elindult az oldal. Náluk szerencsére nem volt veszteség, minden adat és torrent megmaradt. Augusztusban derült ki, pontosan ki, illetve mi lesz a BitGate utódja.

Szeptember

A hónap egy része megint a torrentoldalak feltöréséről szólt (ez ebben az időben trend volt), a legújabb áldozat a Majomparadé volt, akiről idén nem sok jót írhattunk. Az egészbe ráadásul belekeveredett a BigTorrent is, és egy olyan kibogozhatatlan massza lett az ügyből, hogy már senki sem tudja a pontos és hiteles megoldását. Egész Európában érintő torrentrazziáról számolt a be a TorrentFreak. A razzia egyébként részben hazánkat is érintette, az egész ügyben közel 50 szervert foglaltak le és 10 embert tartóztattak le. Az elfogott oldalak között voltak egyébként top site-ok is. Nagyon érdekes olvasmány volt, és sokakat érdekelt az az írásunk, amelyben egy ügyész szemszögéből láthattuk a torrentezést. A cikkből pontosan kiderült, hogy itthon (is) nagyon ingoványos talajon jár a torrentezés, egyszerűen nincsen kőbe vésve, hogy mit szabad és mit nem. Érdekes – és néha vicces – volt látni azt, ahogy DopeMan egy “torrentbetyárral” beszélget. A videóból ismét kiderült, milyen nagy mértékben tájékozatlanok az emberek, ha torrentről van szó, és milyen könnyen dobálóznak a helytelen kijelentésekkel.
Szeptember erős hónap volt, ekkor írtunk arról is, hogy a (külföldi) warez scene magyar pay ftp-et tárt fel. A hónap vége is izgalmas volt, elindult a TvStore, valamint a BangFTP médiaszereplése is, nekünk köszönhetően.

Október

Bár nem feltétlen torrenthez kapcsolódik, mégis érdekes volt arról olvasni, hogy egy kötelességtudó állampolgár, aki bejelent egy pedofil oldalt, otthoni másolt dvd-k és kalóz szoftverek miatt bilincset kaphat – éljen magyarisztán! Az év végére sem lett jobb a magyar spam helyzet, hazánk ismét a korábban említett lista élén állt. Nagy sláger lett Ákos új albuma. Az év végén nagyon sok torrentoldalon tiltólistára került, miután több oldalt állítólag (részben) az énekes lemeze miatt foglaltak le. A hónap vége is erősre sikeredett, betiltották a LimeWire-t, itthon ismét lefoglaltak egy fizetős ftp-t Angyalföldön, és megtudhattuk azt, hogy jobb ma egy pedofil, mint holnap egy kalóz.

November

Szintén ftp bukásról szólt a hónap, egy nagy nevű és múltú warez ftp, a FoF lebukásáról szóltak a hivatalos – ProArt, BRFK – hírek november elején. A site meg nem erősített hírek szerint azonban továbbra is él. A BangFTP ismét hallatott magáról, ráadásul nem is kicsit, sikerült egy fizetős hirdetéssel bekerülni az MTI hírei közé. Brilliáns! Három évesek lettünk. Fontos és jelentős külföldi vonatkozású hír volt többek között, hogy a Pirate Bay ismét veszített a tárgyaláson, illetve hogy rengeteg torrentoldalhoz köthető domaint térítettek el a hatóságok.

December

Bezárt egy tisztességes kicsi oldal, a BladeSector. A Google elkezdte cenzúrázni a torrenthez köthető találatait. Nem telt el lefoglalás nélkül az év utolsó hónapja sem, a svéd rendőrség top site-ot fogott. Az intézkedések több másik warez ftp-t is érintettek. Idén kevés PREAIR volt, a Walking Dead után a második jelentős idő előtti sorozat-kiszivárgás a Californication negyedik évada volt. Az év vége fele a legtöbb hazai közepes és kis oldal kinyitott, illetve freeleechet tartott. A jelentősebb hazai meghívós oldalakon maximum freeleech volt / van. A hazai torrentezők körében pedig továbbra is népszerűek a kamerás filmek, főleg ha azok magyar gyártásúak, legjobb példa erre az Üvegtigris harmadik részének sikere a torrentoldalakon.


Nos, ha ideáig eljutottatok, az már fél siker, volt értelme összehozni ezt a kis szösszenetet. Nem kevés cikkből válogathattunk, ha időnk engedi jövőre is lesz legalább ennyi olvasnivalótok.

Összefoglalva tehát ennyi volt a 2010-es év. Sok-sok lefoglalás, jelentősebb hatás nélkül – legalábbis amit egy átlagos torrentező megtapasztalna. Reméljük jövőre kevesebb negatív hírről, és több fejlesztésről, vagy új és sikeres magyar torrentoldalról számolhatunk be. Netán esetleg 2011 hozza el a torrentezők számára a legális alternatívát? Vagy jön egy új protokoll, és a BitTorrent nyugdíjba megy? Nem tudhatjuk még, de egy biztos, mi továbbra is figyelemmel kísérjük a p2p és a torrent világát, és megpróbáljuk eljuttatni számotokra a fontosnak vélt híreket, újdonságokat.

Happy_New_Year_2011-01

(a kép forrása a pakway.blogspot.com oldal)

Boldog, sikerekben és torrentben gazdag új évet kíván az Asva.info teljes csapata!