Egy szolnoki férfi ellen eljárás indult, miután egy pedofilgyanús pornóoldalt jelentett be a rendőrségen. Számítógépét lefoglalták, mondván “a gépre esetleg nem jogtiszta szoftverek is telepítve lehetnek.”

A szolnoki férfi emailben (=spamben) kapott egy linket egy pornóoldalról, melyen kiskorú gyermekek képei is megtalálhatóak. Ezen felháborodva azonnal hívta a rendőrséget és bejelentést tett. Érdekes módon két rendőr ki is ment a férfihoz, hogy az megmutassa melyik oldalról van szó. Felvették az adatait, majd távozás előtt még a központtól érdeklődtek, van-e egyéb teendő. Volt, mert meg kellett várni két nyomozó érkezését is, akik ezt követően fogták a férfi számítógépét és elvitték. A ledöbbent bejelentőt felvilágosították, hogy ha ellenáll, meg is bilincselhetik.

Ezután a férfi azért elballagott a rendőrségre és panaszt tett, kérdésére pedig, miszerint egy email miatt miért kell az egész számítógépet lefoglalni, az volt a válasz, hogy “a hatóság nem mehet el semmilyen olyan feltételezett jogsértés mellett, amely a lakásban tapasztalható volt”. Márpedig a rendőrök feltételezték, hogy akad azon a gépen nem egészen jogtiszta szoftver. A férfi lehetőségei kimerülnek 3 opcióban: miután Budapesten a szakértő megviszgálja a gépet, egyrészt az ügyész elrendelheti a nem jogtiszta programok törlését, másrészt a teljes tartalmat töröltethetik, ez esetekben visszakapja a számítógépet. A harmadik lehetőség pedig az, hogy az egész gépet megsemmisítik.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője által elmondottak szerint valóban történt bejelentés, a rendőrök ki is mentek, és közben feltehetően illegális szoftvereket találtak a bejelentő gépén. Ezért a gépet lefoglalták, hogy bizonyítási eszközként szolgáljon az ügyben.

A történet talán minden eleme ellentmond annak, ahogy egy eljárásnak folynia kellene, legalábbis az alapján, amit egy ügyész írásában olvashattunk nemrégen. Emellett megint bebizonyosodott, hogy a rendőrség csúnyán visszaél a hatalmával, hiszen érzésem szerint nem véletlenül mentek házhoz egy email, azaz elektronikusan továbbítható levél miatt. Valljuk be őszintén, sokunk gépén lehetne találni ezt-azt, amire felfigyelhetnek a szervek. Ezzel viszont csak azt érik el, hogy a jogkövető, kötelességtudó emberek, akik segítséget nyújtanának a valódi bűnözők ellen, nem fognak semmit sem csinálni, hiszen az nem üzlet, hogy segítek és cserébe ellenem indítanak eljárást.  Nemrégiben egy kollégám lakásába betörtek. Természetesen bejelentette, nyilván nyomoztak is, kollégám pedig minden nap elmondta, hogy reméli, a laptopját nem találják meg, mert akkor tuti lecsukják, mivel szinte semmi sem volt jogtiszta a gépén.

Szomorú, hogy ott tartunk, hogy a pedofília önmagában már nem “izgatja fel” rendőri szerveket, de az, hogy esetleg találnak egy-két nem jogtiszta szoftvert egy gépen, máris arra készteti őket, hogy kocsiba pattanjanak és minden előzetes feljelentés nélkül gépeket foglaljanak le. Mert mi torrentezők, letöltők, és bárki, aki csak egyszer is belenézett egy illegálisan feltöltött youtube videóba, amit később töröltek, mi vagyunk a társadalom férgei, akik belülről marjuk az országot és romba döntjük a világot.

(via szoljon.hu)