Franciaországban a napokban elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a fájlcserélő felhasználók internet-hozzáférését megszakítsák, vagy akár egy teljes oldalt blokkoljanak az országban.

A HADOPI névre hallgató törvény még nem 100%-os, még egy parlamenti bizottság elé kerül, amely pontosít, módosít a törvény szövegén. Annyi biztos, hogy egy-egy felhasználót először figyelmeztetnek, majd csak ezek után, ismételt “törvényszegés” után blokkolják a hozzáférését. Ezekről a döntésekről egyébként fura módon nem egy bíróság, vagy bíró dönt, hanem a HADOPI-féle új hivatal. Ami még furább, hogy a felhasználókat még nem is kell pontosan tájékoztatniuk, hogy pontosan miért figyelmeztették, illetve miért blokkolták az internetét.

Az áldozat egyébként két figyelmeztetést kap, majd ezek után, ha továbbra is folytatja a tevékenységét, felfüggeszthetik az internet elérését, legfeljebb egy évre. Az egyik legnagyobb proléma egyébként az, hogy a felhasználókat csupán IP címük alapján azonosítják, és ez bizony sok téves ítélethozatalhoz vezethet. Aki szeretné az ártatlanságát “bebizonyítani és bebiztosítani” annak egy, mondjuk ki, spyware alkalmazást kell telepítenie a gépére, amely minden mozdulatát az interneten rögzíti és visszaküldi a hivataloknak.

Az új törvény tehát minden eddiginél több lehetőséget ad a szerzői jog tulajdonosoknak, és talán az egyik legaggresszívabb ilyen jellegű törvény. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a franciák szeretnék, ha ez a törvény Európa többi országában is elterjedne.

(via google, torrentfreak)