A legújabb uTorrent 2.1 korai (tehát alfa állapotú – tartós használatra nem javasolt) változatában megjelent a BitTorrent stream támogatása, ami azt jelenti, hogy letöltés közben már tudjuk  nézni/hallgatni a torrentet, ha megfelelő sávszélességgel rendelkezünk, és persze ha nincs becsomagolva.

A pár napja megjelent 2.1 -es verzió (build 17618) legnagyobb dobása a számos hibajavításon kívül kétségtelenül a streaming megjelenése. A funkció megtalálható a torrentnél a torrentek listájában, de külön-külön a fájlok listájánál is. Ahhoz persze, hogy el tudjuk kezdeni nézni vagy hallgatni a fájlt, kell egy kis idő, amire megfelelő adatmennyiség letöltődik, és a folyamatos adáshoz megfelelő sebességű hálózat és torrent sem árt.

utorrent_st

A gyári beállítások esetén a web alapú DivX playert használja a kliens, de ezt nem árt megváltoztatni egy jobbra, mint pl. a VLC.

utorrent_st_1

Egyébként nem új dolog, amit az uTorrentbe beletettek, korábban már voltak próbálkozások arra, hogy torrent alapú streaming megoldást hozzanak létre. Még nevet is adtak a dolognak, és .tstream nevű állományokat még az EZTV oldalán is találhattunk anno. A P2P-Next által fejlesztett SwarmPlayer is tulajdonképpen ezt csinálta, a megnyitott torrent fájlokat azonnal le is játszotta. A SwarmPlayer már ekkor kompatibilis volt a korábbi .torrent fájlokkal, és a hazai trackeren sikeresen teszteltük. (Korábbi cikkünk: http://asva.info/p2p-next-bittorrent-streaming-swarmplayer-2008-07.html)

A Torrentfreak írása szerint a BitTorrent Inc. jelenleg is egy BitTorrent alapú streaming megoldáson dolgozik. Nem elképzelhetetlen, hogy amit az uTorrentben most látunk, csak egy nagy, publikus teszt. A p2p alapú streamingnek nagy jövője van, hiszen az ötlet már adott és láthatjuk, vannak működő példák is rá. A CNN is az élő, internetes közvetítés során használt már p2p-es streaming megoldást.